Honda пуска изцяло електрическа версия на Clarity със 145км пробег

Електромобили

В този блог: Honda обяви плановете си сериозно навлизане на пазара на електрически и автономни коли през следващите осем години.

Honda, както и повечето други големи автопроизводители в Япония и Корея, все още инвестира предимно в производството на водородни коли за сметка на електрическите, но по всичко личи, че времето за промяна вече е дошло и тя ще се случи съвсем скоро.

Компанията очевидно не е готова да се откаже напълно от водородната технология, но обяви плановете да ускори работата по нов електро модел на Clarity, с намерение да го пусне на месечен лизинг от $269 в два щата в САЩ още през август.

Според главния изпълнителен директор на Honda, Hachigo-san:

"Ние ще продължим развитието на автомобилите с горивни клетки, както и на електрическите превозни средства с батерии. В допълнение към китайския ексклузивен модел, планиран за пускане в продажба през 2018 г., разработваме и специален електро модел за другите региони на света, който ще представим на автомобилно изложение тази есен."

Вчера от Honda проведоха тест драйв с новия електрически Clarity модел, по време на който стана ясно, че колата ще бъде с максимален пробег от около 145км и ще предлага опция за стандартно зареждане в домашни условия в рамките на 3 часа и за бързо зареждане на DC станция, което ще пълни батерията на 80% за около 30 минути.

За първи път тази година Honda се появи на пазара с електрическа версия на своя Clarity седан, но той едва ли ще има сериозен успех предвид факта че е значително по-скъп спрямо други електрически модели от същия клас като Chevy Bolt EVTesla Model 3 и Nissan Leaf.

Като част от стратегическия си план за Vision 2030, представен миналата седмица, Honda обяви, че ще ускори значително работата си по разработката на електрически и автономни коли, с приблизителен срок 2020 г. за пускането на първи безпилотен модел на пазара.

Hachigo-san добави също, че очаква в най-близко бъдеще две трети от продажбите на Honda да бъдат съставени от "електрифицирани превозни средства", като 15% от тях да бъдат изцяло електрически коли и над 50% плъгин хибриди.

Ето и един бърз поглед върху идеята на Honda за Ниво 4 автономна кола, планирана за 2025 г.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари