Норвежците отново за пример с нов рекорд регистрирани електромобили през юни

Електромобили

В този блог: Нов рекорд в Норвегия за регистрирани електрически коли през юни 2017.

Макар все още доста държави да изпитват трудности с достигането на 2% или 3% от общите продажби на електрически коли, Норвегия продължава да вдига летвата и през юни в страната бе регистриран нов рекорд.

Статистиката за регистрирани в Норвегия нови превозни средства през юни показва, че 42% от новорегистрираните коли в страната са били изцяло електрически и плъгин хибриди.

Това е значителен скок от последния им рекорд през януари, когато електрическите и плъгин модели достигнаха 37% от регистрираните нови автомобили. Енергийните стимули в страната, като освобождаването от 25% данък върху добавената стойност определено им помагат за поддържането на темпото.

През юни изцяло електрическите превозни средства достигнаха рекордните 27% от регистрираните нови автомобили, като останалите 15% допълващи разликата са били плъгин хибриди. Tesla има сериозен принос за този нов рекорд, след като миналия месец в страната бяха регистрирани рекорден брой от 609 Model X и S коли.

Лидери по продажби в Норвегия все още продължават да бъдат от VW, които миналия месец са продали 874 електрически голфа в станата. ZOE на Renault, който доминираше продажбите на електрически автомобили на няколко европейски пазара, също имаше добър месец, в който допринесе с 428 регистрирани коли за новия рекорд.

Opel Ampera E, европейската версия на Chevy Bolt EV, помогна с добавянето на 389 изцяло електрически автомобила към общия брой, но до края на тази година доставките на Ampera E в Норвегия ще бъдат лимитирани и все още не е ясно какво ще се случва догодина заради натрупани резервации. 

Това обаче не е толкова важно колкото факта, че Норвегия продължава да бъде за пример и с темповете, с които електрическата мобилност се развива страната определено е на прав път да постигне желанието си през 2025 всички ново регистрирани коли на територията й да са електрически.

С няколко нови модела, които идват на пазара в Норвегия следващата година като Tesla Model 3, Audi Е-tron quattro и най-вероятно Opel Ampera E е с по-голям обем, догодина норвежците най-вероятно ще вдигнат летвата още повече.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума