Първата мексиканска електро кола излиза на пазара този месец

Електромобили

В този блог: Първата мексиканска електрическа кола влиза в скромно серийно производство от този месец.

Малките колички започват да ставят все по-предпочитан начин за придвижване в градски условия и напоследък виждаме все повече автомобилни компании да се насочват към тях.

Няколко нови електрически модела бяха представени от началото на тази година, а сега към тях се присъединява и първото електромобилно творение на Мексико - Zacua EV.

През следващите дни, Mexicana Motores Limpios ще започне серийното производство на първите произведени в Мексико електрически коли. Първият модел е двуместен мъник, наречен Zacua, който ще може да изминава до 160 километра с едно зареждане.

Някак нетипично за автомобилна компания, мъжкото присъствие на поточната линия липсва и електромобилите се правят изцяло от дамски състав, който успява да сглобява по една кола на ден.

Zacua е дълга 3,06 м, широка 1,56 и висока 1,4 м. Тежи 685 кг. и разполага с електромотор с мощност 34 кВт. Капацитетът на батерията не се споменава, а само факта че с едно зареждане можеш да изминеш до 160км и да я заредиш на макс в рамките на осем часа.

Максималната скорост на този мъник е ограничена до 95 км/ч, а съвсем скоро желаещите да се сдобият с нея ще могат да го сторят срещу нескромната сума от $29,500.

Засега в завода, в който се произвеждат тези електромобили са инвестирани около $5 милиона, но за да стигне до желаният капацитет от 2,000 бройки на година, компанията ще трябва да си осигури допълнително финансиране от близо $26 милиона.

Двата варианта на Zаcua ще се предлагат в три цвята - червен, бял и сив, а за начало продажбите ще се реализират през уеб сайта на компанията. На този етап 40% от частите нужни за сглобяването на Zacua се доставят от местни партньори, но до края на тази година този процент се очаква да стигне 100.

Испанската компания Dynamik Technological Alliance стои за инженерната разработка на Zacua, a френската компания Chatenet пък е разработила дизайна на колата. За предстоящите модели обаче от Zacua възнамеряват да използват свой собствен дизайн.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари