Fiat-Chrysler ще плати над $2 милиарда на Tesla за да избегне глоби за вредни емисии

Електромобили

Наскоро научихме, че Tesla и Fiat-Chrysler (FCA) са постигнали споразумение да обединят флота си заедно в Европа с цел Fiat да избегне сериозни глоби за вредни емисии.

Първоначално се спекулираше, че споразумението е на стойност няколкостотин милиона, но от FCA потвърдиха в началото на тази седмица, че планират да закупят емисионни кредити на стойност над $2 милиарда от Tesla.

Европейската комисия въвежда средно изискване за CO2 емисии от 95 г/км през следващата година и за компании като FCA ще бъде доста трудно да приведат средното ниво на вредни емисии в автомобилите си до 95 г/км.

Разбира се, добавянето на превозни средства с нулеви емисии, като изцяло електрическите превозни средства, може да помогне да се намали значително средната стойност.

Подобно на случая в Калифорния, където автопроизводителите които изостават в продажбите на електрически превозни средства, могат да закупят кредити от други автомобилни производители с излишък, ЕС позволява на автомобилните производители да обединят флота си заедно, за да избегнат глобите.

Миналия месец Financial Times разкри, че FCA е направила такава сделка с Tesla на стойност "стотици милиони евро", но публикацията вече съобщава, че FCA всъщност ще плати на Tesla близо 2 милиарда евро ($2,3 милиарда).

FCA ще се нуждае особено от Tesla през следващата година, но планира да има собствени електрически превозни средства през 2021 г., за да намали драстично нуждата от обединяване на флота си с Tesla, и планира да бъде напълно независима до 2022 година.

Продажбите на емисионни кредити бяха изключително полезни за увеличаването на финансовите резултати на Tesla през изминалите няколко години, но въздействието им е донякъде ограничено от факта, че тази практика се прилага само на няколко пазара. 

Тази нова сделка с FCA изглежда като доста навременна и със сигурност ще помогне значително на Tesla да ускори някои от своите проекти.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения