Tesla задмина китайския гигант BYD по продажби на електромобили

Електромобили

По всичко личи, че това предимство в полза на Tesla ще се увеличи още през следващата година, след като заводът в Китай заработи.

BYD бяше на първо място по продажби на електромобили в света близо три години, но мястото им на върха вече е отнето.

Китайската компания реализира много малко продажби в страни извън Китай, докато Tesla се продава на доста повече места и беше въпрос на време местата на върха да се сменят.

Кевин Рук си е направил труда да върне лентата назад и да събере цифрите свързани с общия брой продажби на двете компании от 2014 насам. Според него, за този период Tesla е доставила 807,954 електрически превозни средства, докато BYD е доставила общо 787,150.

Важно е също така да се отбележи, че в общата бройка на BYD са включени и продажбите на plug-in hybrid (PHEV), докато при Tesla цифрата се отнася само за електромобили.

Рук отбелязва също, че PHEV продажбите на BYD са намалели значително в полза на тези на изцяло на електрически превозни средства през последните 5 години:

Tesla пък успя да се справи доста добре със старта на Model 3 и през тази година към края на октомври има реализирани 221,274 продажби в световен мащаб плюс още 52,000 за Model S и Model X.

BYD може и да изостава с електромобилите, но пък води убедително с производството на електрически автобуси, а освен това се занимава и с електрически камиони и разчита на собствени батерийни клетки.

Определено ще бъде интересно да видим как ще се развие конкуренцията между двете компании на китайския пазар от началото на следващата година, когато продажбите на Tesla започнат официално.

Tesla точно получи всички нужни разрешения и на някои от паркингите пред завода вече са наредени стотици коли, чакащи да бъдат доставени на новите си собственици.

Ето цялото видео на Кевин по темата.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари