Tesla планира тестово производство на собствени батерии за електромобили

Електромобили

Акциите на Tesla вероятно ще скочат отново тази седмица, след като стана ясно, че компанията планира старта на тестово производство на батерии във Фримонт и също така работи по проектирането на собствено оборудване за производство на клетките.

Още след придобиването на Maxwell миналата година започна да се говори, че Tesla планира да прави свои собствени батерии.

След това индикации се появиха и по време на една от последните срещи с инвеститори, а преди да започне строежа на фабриката в Германия бяха пуснати обяви за работа, търсещи специалисти в производството на батерийни клетки.

За случая във Фримонт научаваме също от пусната обява от Tesla, в която се търси „Pilot Line Production Engineer, Cell Engineering“.

Сред отговорностите, които включва тази позиция са: „проектиране на дизайн и въвеждане в експлоатация на сложен процес за производство на батерии, който ще е първи по рода си за компанията."

В добавка към Maxwell сега Tesla е придобила и Hibar - компания, специализирана в производството на оборудване за производство на батерии, така че май остава да се намерят нужните хора и да се започва работа.

В момента Tesla работи с няколко от най-големите доставчици на батерии в света, но по всичко личи, че компанията иска да се откъсне максимално от зависимостта си от другите.

От началото на тази година виждаме какви проблеми имат Audi, Daimler и Jaguar с доставките на батерии от LG Chem и колко важно е точно тази част от нещата да бъде подсигурена.

Търсенето ще нарасне доста през следващите няколко години и тези, които не са си вързали добре гащите отсега вероятно ще имат проблеми.

През април очакваме да чуем подробности за новата патентована от Tesla химия за по-добри, по-дълготрайни и по-евтини батерии.

Преди около седмица стана ясно, че Tesla планира нови подобрения в Model S и възможност за пробег от над 640 км, така че очакваме с интерес да разберем дали тези подобрения са изцяло свързани с новата технология.

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Да произвежда "свои" батерии.. Не разбирам. Гигафабриката в Невада какви 21700 произвежда? "Новите" какъв тип ще са? Запазват цилиндрична форма, но с нова химия ли?

Гост
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

През април ще разберем повече за новите неща около батериите. В момента клетките на Tesla ги прави Panasonic

Tesla просто иска да стане производител и да зависи по-малко от трети страни за батериите си.

Стефан Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари