В Мадрид стартира първата градска линия само с електрически автобуси

Електромобили

Да им е честита на мадридчани първата градска линия от изцяло електрически автобуси!

Градската транспортна компания EMT откри официално линията „[I]Línea Cero[/I]“, по която ще се движат само електрически автобуси и возенето ще бъде безплатно

По тази линия ще вървят десет 28 местни електрически автобуса на местния производител Irizar.

Маршрутът на електрическите автобуси ще минава главно около Гран Вия, главната артерия на града. Той ще се движи покрай Calle Alcalá на изток и Calle Princesa между Atocha и Moncloa на запад.

В делничните дни автобусите по този маршрут ще минават на всеки 6-8 минути между 07:00-11:30 по време на делничните дни , а през уикенда и по време на празници на всеки 10 минути.

Автобусите, които тръгват в Мадрид са 28 местни и побират до 75 пътници. Електромоторът е с мощност 230 кВт, а петте батерии осигуряват между 100 и 150 км пробег, в зависимост от атмосферните условия.

Според Irizar в град с натоварен трафик като Мадрид автобусите ще могат да оперират в рамките на 17 часа с едно зареждане. 

По-късно през март тази година се планира и старта на втора линия от изцяло електрически автобуси в града.

Инициативата се ръководи от градската администрация на Мадрид заедно и транспортната компания Empresa Municipal de Transportes (EMT) и целта и е насърчаване на използването на по-екологичен обществен транспорт.

EMТ вече разполага с поне 50 електрически автобуса, сред които освен на местната марка Irizar има и модели на китайската BYD.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари