Нов изцяло електрически бетоновоз от Liebherr

Електромобили

Нова разработка на Liebherr, Designwerk и ZF представя първия 10-12 кубиков бетоновоз с 5 оси, задвижван с електрическа енергия. Вече има и поръчки от Holcim и KIBAG в Швейцария, с планирани доставки през есента.

Новият бетоновоз се предлага с две модификации на шасито, проектирани от Futuricum, компания на Designwerk. Задвижването е съвместна разработка на Liebherr и ZF, като за пръв път задвижването и на камиона, и на бетоновия миксер става с енергия от батерията, което елиминира необходимостта от допълнително оскъпяваща силова електроника и свързани компоненти. Това имаме предвид под изцяло електрически в случая.

Шасито е базирано на Volvo Trucks серия FM и в него е поместен електромотор с мощност 500 кВт, който според швейцарския производител се справя перфектно включително при пълен с бетон миксер. Задвижването на самия миксер става с отделен електромотор и трансмисия, монтирани директно на миксера.

Точно за тази разработка няма информация за капацитета на батерията, но можем да направим предположение на база данните от други Futuricum камион. Моделът Collect 26E за извозване на отпадъци е с две батерии, също е базиран на Volvo FM, има 500 кВт електромотор и две батерии с капацитет 170 кВтч.

При бетоновозите, обаче, нещата стоят различно. Обикновено разстоянията, които тези машини изминават от бетонови възли до строителни обекти, е сравнително кратко, заради естеството на работа. Това намалява необходимостта от големи батерии като за камионите за доставки пътуващи на по-дълги разстояния.

От друга страна не дотам големите батерии ще позволяват зареждане с 22 кВт AC трифазни зарядни станции, които могат да заредят 170 кВтч батерия за 8 часа или в рамите на нощуване на бетоновоза.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари