NEVS представя прототип на електрическия SAAB 9-3

Електромобили
В този блог: Тестова версия на SAAB 9-3 EV с дo 200 км пробег и 10 сек. от 0-100 км/ч.

Очаквахме това да се случи по-рано предвид предишните ни блогове по въпроса, но ето че дойде момент National Electric Vehicle Sweden (NEVS) да представи пробна електро версия на SAAB 9-3. NEVS е компанията, която възроди SAAB, а електрическият 9-3 е част от серия прототипи, по която се работи в шведския град Тролхетан...

След като прекрати производството на конвенционалния SAAB 9-3 Aero през май по финансови причини, сега компанията някак е намерила сили да довърши електрически прототип, който представлява модифициран SAAB 9-3 Aero седан с батерия монтирана под пода. С това се запазва вътрешният обем и този на багажника непокътнати. Виждали сме обаче и други такива твърдения, но колкото и тънка да е батерията обикновено има известно повдигане на пода, което отнема известна част от "стандартния" интериор. Добрата новина е, че в електромобилите се печели пространство по друг начин. Няма например централен тунел, през който в колите с ДВГ минава изпускателната система.

Литиево-йонната батерия на SAAB 9-3 е произведена от Beijing National Battery Technology, компания част от китайска група от зелени технологични компании собственост на National Modern Energy Holdings Ltd на Кай Йохан Джиянг.

Обикновено сме свикнали да виждаме идеалното 50/50 разпределение на тежестта при BMW, но то е точно толкова и при SAAB 9-3 EV благодарение на ниския център на тежестта, който се постига точно с поставянето на батерията под пода.

Според компанията, на този етап от разработката, производителността на прототипа е ограничена до:

  • Пробег до около 200 км;
  • Ускорение от 0-100 км/ч за 10 секунди;
  • Максимална скорост 120 км/ч;
  • Мощност от 100 кВ.

Първото ни звучи много добре, като имаме подозрения, че това може да е пробег отчетен по Новия европейски цикъл за шофиране. И на Renault ZOE дават по същия цикъл 210 км пробег с едно зареждане, но реалният е по-скоро до около 150 км.

Информация за пазарна реализация засега нямаме, но е ясно, че първоначално SAAB 9-3 EV ще се предлага в Швеция и Китай. Както се казваше в една стара наша ТВ реклама... "а после и в други градове" ;).

eCars.bg / Elektromobili.bg

От: Green Car Congress

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения