Tesla с нова зарядна мрежа – по хотели, ресторанти и къде ли не

Електромобили
В този блог: Tesla Model S (ще) можеш да зареждаш не само на път, но и там, където отиваш.

Преди няколко месеца без много шум Tesla Motors започна да монтира свои стенни зарядни устройства на места, където хората отсядат за повече време. Хотели, ресторанти и развлекателни комплекси намериха за интересно да си партнират с компанията и да привличат клиенти по нетрадиционен начин – като предлагат безплатно зареждане на електромобили...

Това може да се окаже толкова важно, че да донесе невероятна промяна. Представи си хиляди и хиляди места, на които има зарядни устройства – ще можеш да зареждаш електромобила си буквално навсякъде – на връх планината, близо до плажа или докато хапваш в любимия ресторант.

Партньорската програма на Tesla се нарича Destination charging. Казано по нашенски това е да заредиш там, където отиваш, не по пътя. Според Tesla в САЩ вече има над 100 обекта закупили стенно зарядно по програмата, като засега това са най-вече (но не само) реномирани хотели или ресторанти.

Стенното зарядно на Tesla работи на 80 ампера, което на 240V прави зареждане с 20 кВ или около 4-5 часа за 85 кВтч батерията на Model S (ако колата е с две бордови зарядни от по 10 кВ). Това не е бързо като на Supercharger станция, където цялото зареждане отнема 70 минути, но точно тук се връщаме на възможността за невероятна промяна.

Първо, Tesla инвестира с изумителни темпове в своята Supercharger мрежа. Дори ни изненада здраво с това, че и в България ще има няколко станции още през 2015 г. С нея можеш да пътуваш на големи разстояния. Но това е бързо зареждане по време на път. За повече удобство обаче, Tesla добавя и новата програма със зареждане в крайните точки. Бързо я прекръстихме на Destination network и ни се струва, че в един момент тя ще е много по-голяма от Supercharger мрежата.

Разликата между двете е, че Tesla инвестира сама в бързата мрежа, а хотелите и ресторантите си купуват стенното зарядно от компанията (цената сега е $1,200). Но инвестицията е незначителна за повечето "предприятия", пък и цената на зарядното вероятно ще пада. Съответно след като се сдобият с Tesla зарядно собствениците на хотел, ресторант или какъвто и да било друг обект могат да привличат клиенти с новата придобивка, осигурявайки безплатно зареждане.

И това, че то е по-бавно не е проблем. Защото когато сядаш да хапнеш си отиват час или два, а за преспиването да не говорим – време да се зареди дори цялата батерия, бол.

Така, Tesla вече покрива по всякакъв начин нуждите на своите клиенти от зареждане. То, разбира се, е достъпно и за други електромобили, защото е лесно да монтираш на хотела или ресторанта си стандартно стенно зарядно, което дори няма нужда да е толкова мощно като това на Tesla.

В България вече има такива устройства и едно от тях е на ресторант Исперих в Пловдив. Има разпределителни табла с трифазни контакти и в Мол Бургас, в Гранд мол Варна, Мол България в София и на други. Сега може и да се се броят на пръсти, но за времето, когато ще са стотици или хиляди в България работим по новия онлайн локатор на зарядни станции за електромобили www.VsichkoTok.bg. Там, разбира се, ще ги има всички възможни места за зареждане в цялата страна, а всеки ще може да добавя нови и нови точки, да споделя, коментира и използва. Не е ли въодушевяващо :)?

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

opredeleno da!

Kostadin
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума