На 4 март 2015 г. Бургас открива общинска зарядна станция за електромобили

Електромобили
В този блог: На новата специализирана станция освен електромобили зареждаме и електро колела, мобилни телефони и лаптопи.

Честит 3 март с чудесната новина, че на 4 март, 2015 г. в Бургас откриваме официално общинска зарядна станция за електромобили. На тази станция може да заредиш не само електромобил, но също и електро велосипед и скутер, като и мобилен телефон или лаптоп...

Първо, честито на бургазлии – да се възползват ефективно от новото място за зареждане. То се намира на общинския паркинг на ул. Гурко, има соларен панел и приятно прилежащо озеленяване.

Инициативата е на община Бургас и лично на кмета г-н Николов, а изпълнението е на А1 Еко от Исперих, със съдействието на бургаското ОП Транспорт. Поздравления за инициативността от нашата електромобилна група, която ще помага за реализиране на още такива проекти (каквито предстоят в Бургас).

Освен с Евро (Шуко) контакти станцията е оборудвана и с 16А Тип 2 контакт, което прави възможно зареждане на повечето електромобили на пазара. На този етап техническата възможност на паркинга е за монофазно захранване, което означава макс. 3.7 кВт зареждане от Тип 2 контакта. При осигуряване на трифазно захранване от страна на общината изпълнителят може веднага да увеличи мощността на зареждане от Тип 2 контакта на 20 кВт (32А).

Тип 2 е специализиран стандарт за зареждане на електромобили, който очакваме през 2017 г. да бъде официално приет в Европейския съюз от стандартизиращата организация CENELEC.

Наличието на Тип 2 контакт е важно и оттук нататък е добре да правим повече станции за зареждане на електрически автомобили в България с такива контакти. От Тип 2 контакта на станцията в Бургас може да се зареждат:

  • BMW i3;
  • Mercedes-Benz B-Class ED;
  • Renault Kangoo Z.E.;
  • Renault ZOE;
  • Smart fortwo ED;
  • Tesla Model S;
  • Volkswagen e-Golf;
  • Volkswagen e-Up! и др.

Електромобилите с Тип 1 стандарт като Nissan LEAF, Opel Ampera/Chevrolet Volt, Mitsubishi i-MiEV, Citroen C-ZERO, Peugeot iON и др. също могат да се зареждат, като за целта е нужен преходен кабел от Тип 1 към Тип 2 стандарт. Повечето електромобили разполагат и с кабел с шуко щепсел за стандартно бавно зареждане от допълнителния контакт на станцията.

Имаме и още една свежа новина – откриването на новата зарядна станция в Бургас съвпада с това на зарядния локатор VsichkoTok.bg (ще работи на 4 март), където станцията ще бъде веднага регистрирана. Локаторът е място, където да намираш или добавяш зарядни станции или точки за електромобили и с него вече ще може да се вижда не едно място къде в България можеш да заредиш електрическо превозно средство.

Откриването на станцията е в ранния следобед, след което предстои второ електромобилно събитие в града – в салона на Омникар Ауто, където се предлагат официално електромобилите на Renault Nissan. От двете събития ще подготвим подробен блог с отзиви и снимки. 

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума