Mотор за €100 може да направи всеки велосипед електрически

Компоненти

В този блог: Шведската компания Semcon е разработила евтин прототип на електромотор, който лесно може да се монтира на всеки велосипед.

Електромоторът е разработен така че да може да се произвежда за около €100, за да е достъпен за много повече хора, които искат да използват електрически асистиран велосипед вместо лична кола или обществен транспорт...

Освен ниската цена има и едно друго голямо предимство – устройството може лесно да се прехвърля от един велосипед на друг. Целта на екипа е била да намери практично и евтино решение, което да се споделя лесно от приятели и роднини.

Електромоторът е малък и лесен за пренасяне и за да постигне това екипът е преценил, че най-добре е мощността да е 150 вата. Моторът тежи малко над килограм и за да удължава живота на батерията отчита кога въртиш педалите.

Така моторът е активен само при скорост между 7 и 25 км/ч и добавя усилие към въртенето спрямо натиска върху педалите.

Моторът задвижва задната гума на велосипеда и е свързан с малък компютър контролиращ честотата на въртене, което позволява на инженерите на Semcon да създават бъдещи приложения, като различни режими за скорост и пробег или против кражба и за проследяване. Вероятно е по-подходящ за сравнително гладки задни гуми въпреки че в клипа виждаме, че е монтиран и на планински велосипед.

На този етап устройството е само прототип и от Semcon се надяват да привлекат инвеститори, с чиято помощ електромоторът да стигне до пазара.

От: Gas2


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума