TerraE Holding ще строи фабрика за батерийни клетки в Германия

Компоненти

В този блог: В Германия ще се правят и клетки за електромобилни батерии.

След индикациите от миналата седмица вече има първа информация за вероятна голяма фабрика за производство на клетки за литиево-йонни батерии...

Новосформираната компания TerraE Holding GmbH потвърди в прес съобщение на своята интернет страница план за строеж на фабрика за производство на клетки за батерии. Това е ново, след като Daimler обяви, че отваря своя фабрика за батерии в Каменц, в която обаче само ще се сглобяват батерии с клетки, но няма да се произвеждат.

Основатели на новата компания са BMZ Holding GmbH, бившият ИД на швейцарския производител на батерии Leclanché Д-р Улрих Емес и Холгер Грицка, който досега беше мениджър в Plant Engineer ThyssenKrupp и сега поема ръководството на TerraE.

Инициативата тръгва като част от мрежата за компетентност Lithium-Ion Batteries KliB, която включва 45 компании и институти.

Целта на TerraE е до 2028 г. постепенно да достигне 34 гВтч годишен капацитет. Компанията привлича капитали от индустриални партньори и финансови инвеститори.

Постигнатото дотук е резултат от "Giga-LIB" проект финансиран от министерството на образованието на Германия. Сега е ред на частните инвеститори да развият TerraE. Със собствена фабрика за клетки германците ще имат една идея повече независимост от азиатските производители, но ще трябват още – само с една далеч няма да задоволят търсенето дори само на собствения си пазар.

От: Electrive


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

ignor-tv.jpg
welcome-ecars.jpg