Електрически полет над Ламанша – как да не станеш E-Fan

Полезно и ефективно
В този блог: Airbus E-Fan, супер лек изцяло електрически самолет с литиево-йонни батерии и два електромотора, прелетя успешно над Ламанша.

От излитането от английското летище Лид до кацането в Кале-Дюнкерк във Франция на разстояние 74 км, демонстрационният електрически полет отне 38 минути...

Ето че малко повече година след като писахме за изумителната първа крачка на Airbus, E-FAN извърши успешен полет само на ток, с макс. скорост 220 км/ч. Шест-метровият самолет тежи само 600 кг, лети много тихо и абсолютно чисто – няма ток, няма емисии (в движение).

На Fully Charged сайта на Робърт Люелин намираме видео за полета, но няма как да чуем колко тих е самолетът заради излитащите с него хеликоптери (вероятно на снимачните екипи). Самолетът не е безшумен, но е значително по-тих от реактивните и според тест пилота Дидие Естен "няма никакви вибрации и лети супер гладко и приятно".

Разработен по програма координирана от Airbus Group Innovations, E-Fan демо самолетът е създаден от множество партньори и доставчици. Airbus планира да започне производство на усъвършенствана версия на самолета през 2017 г. във вариант с две успоредни места, вместо тандем конфигурацията при настоящия модел.

Колкото до това кога ще има електрически пътнически самолети, в Airbus смятат, че първо ще минем през хибридни варианти, с използване на реактивна тяга при излитане, хибридна по протежение на полета, регенериране при спускане и електрическо кацане. Звучи интересно и вълнуващо, а походът към електро полети очевидно започва.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения