Безплатен паркинг за ел. коли и нова зарядна станция в Стара Загора

Полезно и ефективно

В този блог: Общината в Стара Загора планира да въведе безплатен паркинг в Зелена зона за електромобили. 

На заседание планирано за 29 юни от 9:00 часа в зала "П. Р. Славейков", общинските съветници на Стара Загора ще решат дали паркирането на електромобили да стане безплатно в "Зелена зона".

Ползването на това предимство ще се удостоверява с едногодишна карта, издадена от Община Стара Загора и поставена на видно място на таблото в долния десен ъгъл на предното стъкло на електромобила. Целта на тази промяна в Наредбата за обществения ред е да се стимулира ползването на екологични превозни средства.

Издаването на картата ще става със заявление, подадено от водачa на електромобилa до кмета на Община Стара Загора. Към него се прилагат документи, удостоверяващи правното основание за ползване на автомобила, копие от свидетелство за регистрация на МПС и документ за платена застраховка "Гражданска отговорност".

При подаване на заявлението се представят още личната карта на водача и регистрационният талон на електромобила. Картата за безплатно паркиране ще може да се получи в рамките на 10 работни дни след подаване на документите, гласи още предложението.

Междувременно 42-годишният предприемач инж. Михаил Георгиев изгради зарядна станция на тротоара пред офиса си в града.

Купих си електромобил – Nissan Leaf – и покрай необходимостта да го зареждам, реших да инсталирам и станцията, споделя инж. Георгиев. Тя е основно за собствено ползване, но поне докато не са станали масови електромобилите в Стара Загора, може да се ползва от всеки, допълва той. И уточнява – "за сметка на моята фирма Енергоконсулт ЕООД".

Целта е да бъдат популяризирани електромобилите, които към момента в Стара Загора са единици. Инж. Георгиев с усмивка казва, че не е дилър на електро коли, но бизнесът му е свързан с опазването на околната среда – работи в сферата на развитие на проекти за вятърни електроцентрали и може би му приляга да кара еко автомобил.

Старозагорецът разказва, че когато тръгнал да изпълнява процедурните изисквания по изграждането на станцията на тротоара, го попитали защо не я направи в гаража си.

Отговорът му бил, че той просто няма гараж. Освен това, добре знае предимствата, но и недостатъците на новото си возило. На първо място като плюс е цената на енергията – едно зареждане на батерията на колата на дневна тарифа е около 5 лв, а на нощна – 2.50 лв. Следва фактът, че електромобилът няма разходи за консумативи – масла, филтри, антифриз и т.н, които са задължителни за бензиновите и дизелови автомобили. Не на последно място – че не замърсява околната среда.

На трифазната станция пред офиса на ул. Иван Мирчев 8 в Стара Загора пълното зареждане на 24-киловатчасовата батерия изисква около пет часа. В обикновения контакт пълното зареждане ще отнеме около 8 часа, което е доста време.

От: starogagorskinovini.com и nbp.com 


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Неговата зарядна станция е само 5-6 квт ли? Вместо "не замърсява околната среда" мисля че е по важно да се каже "не трови хората под носа им с ДВГ автомобил"

Атанас Дечев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари