Българин получи наградата Red Dot за дизайна на електрически велосипед

Полезно и ефективно

В този блог: Електрическият Vello Bike+, чиито дизайн е конструиран от българина Валентин Водев, спечели престижната награда Red Dot Design Award.

Електрическият велосипед, който може да се сгъва и да се зарежда сам докато е в движение разполага с уникалната система за кинетично възстановяване на енергията и доста се доближава до вечния двигател.

Vello Bike+ се използва електронни сензори, които гарантират оптималното протичане на енергията. Докато се изкачваш по наклон се
се включва електрическото подпомагане, а при спускане надолу добитата енергия се връща обратно в системата.

Това ново поколение електрически велосипеди, наречени Pedelecs, е едно доста природосъобразно и здравословно средство за бързо придвижване в градски условия, с което може да развиеш до 25 км/ч.

Интелигентното колело (Smart Wheel) интегрира в един дизайнерски елемент електроника, двигател и акумулатор. То лесно може да се постави в задната главина и се зарежда чрез задвижването на педалите.

Посредством Bluetooth също така може да контролираш от телефона си времето за работа на акумулатора, маршрута, както и да настройваш различните възможни нива на подпомагане.

Велосипедът е разработен във Виена и се произвежда в Австрия, а Валентин Водев, който е конструирал дизайна на Vello Bike+ живее в австрийската столица от 1998г. Следвал е приложно изкуство във Виена и продуктов дизайн в Лондон, а в собственото си студио „Vodev“ е създал и други интересни продукти като

  • Roller Buggy – детска количка, която може да бъде превърната в ролер
  • Pullchair – друг вид детска количка, която се побирав чанта за лаптоп
  • Biquattro – електрически транспортен велосипед
  • Vienna Bike – компактен товарен е-велосипед на три колела.

Последното дори бе избрано от Европейската комисия като една от най-успешните екологични истории в Европа. У нас производителят на VELO BIKE+ все още търси надежден дистрибутор, но дотогава колелото може да се поръча и директно от Австрия.

Vello Bike се предлага в няколко различни варианта, ката цената им варира от 990 до 4,000 евро. Повече подробности за всичките модели може да видиш на официалния им сайт.

Още по темата:

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума