Електрическо автономно такси тръгва по улиците на Париж

Полезно и ефективно

В този блог: Миниван на ток ще те вози сам по улците на Париж, ако му позволиш.

Автономните превозни средства все още са "нещо от бъдещето", на което хората не могат просто ей така да се доверят, но технологиите се развиват с всеки изминал ден и скорошна анкета на Intel показа, че хората лека полека придобиват повече доверие към автономните коли, след като се запознаят с тях отблизо.

Интересна статия бяха публикували наскоро в Electrek, в която статистика от местния КАТ в Калифорния показваше, че в по-големия процент от инциденти с автономни коли те не са имали вина за развоя на събитията, а изпреварващи неправилно шофьори са се удряли в тях.

Автономните коли безспорно имат множество предимства и вероятно до десетина години технологията ще е напредната достатъчно, за да започне по масовото им навлизане. 

В САЩ вече много компании тестват автономни превозни средства, като лидери засега са WAYMO, които вече предлагат изцяло автономни автомобили като услуга за ползване в градчето Чандлър в щата Финикс.

Още преди две години френската компания NAVYA, която се занимава с производството на платформи за автономни електрически превозни средства пусна малък самоуправляващ се шатъл в Швейцария, но сега компанията ни представя нещо доста по-интересно и най-вече, по-бързо.

Autonom Cab е нещо като миниван, който ще тръгне по улиците на Париж като част от нова автономна таксиметрова услуга. Засега от компанията споменават, че ще се предлагат версии с 22 и 33 кВтч батерия, но не казват какво разстояние ще може да се изминава с едно зареждане.

Вместо това го изчисляват като време и споделят, че според тях електромобилът ще може да се движи до 10 часа с едно зареждане. Максималната му скорост е ограничена до 90 км/ч, но в повечето случаи колата най-вероятно ще се движи с не повече от 50, за да спазва ограниченията в градски условия.

За да може да реагира на всичко заобикалящо я колата е оборудвана с 10 сензора Lidar, 6 камери, 4 радара, 2 GNSS антени и един вътрешен измервателен уред (IMU), а в нея могат да се возят до шест пътника.

До края на тази година новото возило ще може да се поръча както от частни лица така и от компании, които биха искали повече бройки, а NAVYA планира да увеличи производството през 2018.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения