Норвежките фиорди стават зона с нулеви вредни емисии от 2026

Полезно и ефективно

В този блог: Всички плавателни средства обикалящи из норвежките фиорди ще минат на ток до няколко години.

Норвежките фиорди са станали популярни туристически атракции през годините заради спиращите дъха гледки, на които човек може да се наслади. 

Дестинацията е станала толкова популярна, че миналата година там са били навъртени над 300,000 круиз обиколки, но това е причинило и сериозно замърсяване на въздуха в региона.

Макар да не са със скоростта на светлината, норвежкият парламент обаче предприема действия за елиминиране на вредните емисиите от круизните кораби и фериботите обикалящи из норвежките фиорди, като ги прави зона с нулеви емисии от 2026г.

Норвежките фиорди "Nærøyfjord" и "Geirangerfjord", са под закрилата на ЮНЕСКО и са включени в списъка им за световно наследство и са смятани за обект, който трябва да бъде съхранен, за да могат и бъдещите поколения да се насладят на красотата му.

Норвегия не само е лидер по линия на електромобилите, но в техния регион оперират и някои от първите електрически кораби и фериботи в света.

Компанията, която оперира първият изцяло електрически ферибот в Норвегия наскоро обяви някои доста впечатляващи статистики като намаляване на вредните емисии с 95% и спад в оперативните разходи с 80% спрямо дизелов ферибот.

Скоро след като тази информация бе оповестена през март Fjord1, основен норвежки транспортен конгломерат, който притежава 75 кораба направя голяма поръчка за електрически фериботи към Havyard Group, които се очаква да влязат в употреба от 1 януари 2020.

Първото електрическо плавателно средство, което ще прави обиколки из норвежките фиорди бе представено миналия месец от компанията Brødrene Aa и вече е доставено на първият им клиент The Fjords.

Електрическият катамаран влиза в употреба през юни тази година и ще даде възможност на всички желаещи да посетят фиордите да го направят возейки се на превозни средство с нулеви вредни емисии.

Този 42 метров катамаран носещ името "Бъдещето на фиордите" ще вози до 400 души и ще прави по 700 обиколки на година между Flåm и Gudvangen.

Той е оборудван с масивна батерия с капацитет от 1,800 кВтч и два електрически мотора с мощност 450 кВт, които ще му позволяват да поддържа скорост от 16 възела за разстояние от 30 морски мили.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума