Завод за рециклиране на EV батерии отвори врати в Германия

Полезно и ефективно

В този блог: Redux Recycling и Saubermacher Group отвориха съвместен завод за рециклиране на електромобилни батерии.

Рециклирането на електромобилните батерии започва да става все по-често притеснение за много хора и дискусиите по тази тема зачестиха в публичното пространство от началото на тази година.

За щастие паралелно с дискусиите се увеличиха и проектите, които работят по разрешаването на този задаващ се потенциален проблем и в различни точки на света вече се действа активно по осигуряването на решения.

Наскоро Nissan отвори първият в Япония завод за рециклиране и повторна употреба на електромобилни батерии, а то този месец вече има такова съоръжение и в Европа.

Saubermacher и Redux Recycling са направили завод за рециклиране на батерии в германския град Бремерхафен, след съвместно проучване на процеса в период от няколко години. Заводът е в състояние да преработва всички видове литиево-йонни батерии и има капацитет от 10,000 тона годишно.

Redux Recycling и Saubermacher Group са инвестирали 3 милиона евро в завода си, и са работили над шест години, за да стигнат до момента, в който рециклират със 60-70% ефективност, което на този етап е значително повече от доста други компании занимаващи се със същата дейност.

Рециклирането на батериите е многоетапен процес, който отнема не малко време и преминава от разряд, демонтаж и термична обработка до механична обработка.

В процесът на рециклиране заводът възстановява неръждаема стомана, алуминий, мед, пластмаса и активни материали. Енергията, получена от батериите в процеса на разреждане пък се подава обратно в електрическата мрежа на Redux.

Засега не малка част от дейността се извършва ръчно, но след време този процес може да се автоматизира ако друг проект на територията на ЕС, по който се работи в момента, завърши успешно.

Финансираният от ЕС проект AutoBatRec2020 стартира в началото на тази година и вече действа по първата серия от проучвания и тестове за екологични и икономически изгодни методи за рециклиране на батерии от електрически превозни средства.

Проектът, който се координира от Fraunhofer ISC, има за цел да анализира целия процес на рециклиране на батериите, започвайки от събирането им, до различните методи за разделяне на батерийните компоненти и обработката на материалите за повторна употреба в нови батерии.

Крайният срок за приключването му е 2021г и въпреки трудностите, които срещат на този етап изпълнителите са оптимистично настроени, че ще намерят решение и ще се създаде желаната автоматизирана система за рециклиране, която значително ще ускори процеса на преработка.

В Китай също се работи по този въпрос и е планирано пускането в експлоатация на система за проследяване на производството, продажбата, употребата и рециклирането на електромобилни батерии до края на август тази година.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения