В Шанхай ИКЕА доставя вече само с електро камиони

Полезно и ефективно

В този блог: Плановете на ИКЕА са до 2025 г. целият авто парк на компанията да е електрически.

От статия във Fast Company разбираме, че в Шанхай тази цел вече е постигната, още през настоящата 2019 г.

В китайския мегаполис, от 23 януари всяка ИКЕА доставка вече се прави с електро ван или камион. Първоначалната цел на компанията е това да се случи в Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж, Амстердам и Шанхай до 2020 г., но темпото в Китай очевидно е по-високо и там целта е постигната по-рано от планираното.

За постигане на целта ИКЕА е сключила различни местни партньорства, чрез които са осигурени електрически превозни средства за доставки. Но и нещо дори още по-важно – в Шанхай е изградена нужната зарядна инфраструктура, с която преминаването към електромобили да е възможно. В Шанхай ИКЕА си партнира с местния дистрибутор Beiye New Brother Logistics Co., където е имало същото желание за промяна.

Друг партньор е DST, която отдава на лизинг електро камиони и ванове, с над 16,000 логистични возила в своя автопарк и мрежа от хиляди зарядни станции в градове като Шанхай. Логистичният партньор на ИКЕА в Китай, New Brother, също е закупил голям брой електро камиони като тези на снимката.

Насред тази промяна ИКЕА се опитва да стимулира промяна в потребителското поведение към използване на транспорт с ниски емисии. Част от стратегията за разрастване на компанията ще бъде изграждане на по-малки магазини в градските центрове, вместо големи в покрайнините, както е в София.

И всичките тези стъпки на свой ред са част от стратегията на ИКЕА да намали общия въглероден отпечатък на всеки от своите продукти със 70% до 2030 г. Това включва премахване на всички пластмасови стоки за единична употреба от магазините на ИКЕА до 2020 г. В рамките на 2020 г. ИКЕА се цели също и в използване на 100% възобновяема енергия във всичките си дейности.

И нещо много важно за нас в България, като добър пример за това, че трябва да си партнираме, за да успяваме. ИКЕА се надява да може да репликира навсякъде насочената към партньорства стратегия в Шанхай. Според компанията, добитият опит в Шанхай може да се прилага на всички пазари и в ИКЕА са научили, че за за успяват са им нужни правилните партньори и куража да променят настоящите си методи на работа.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума