Видео блог прегледи на електромобили от eCars - Renault ZOE

Полезно и ефективно

В този блог: С идването на пролетта подновяваме останалите на заден план в последните няколко години видео блогове.

Подръка ни е, затова започваме с Renault ZOE, който продължава да е първи или в топ три по продажби на електромобили в Европа в зависимост от месеца, като напоследък е изместен от новопристигналия в Европа Tesla Model 3.

ZOE беше един от първите масови електромобили в съвременния рестарт на електрическата мобилност. Излезе на пазара през 2013 г. като изцяло електрически модел, разработен от самото начало без бензинов или дизелов аналог.

Това само по себе си го отличава значително от повечето първи опити на автопроизводителите и заедно с първия Nissan LEAF, с доста нетипичните му форми и елементи, беше от първите възможности да караш електро кола преди 5-6 години.

През 2017 г. ZOE получи нов мотор и почти двойно по-голяма батерия, която обаче беше побрана в същия по обем кожух като на първоначалната.

Ето техническите данни на ZOE:

ZOE 2013

  • Батерия: 24 кВтч (22 кВтч използваеми) за Q210
  • Батерия: 26 кВтч (23.3 кВтч използваеми) за R240
  • Бордово зарядно АС: 22 кВт (43 кВт опция)
  • Макс. мощност: 65 кВт
  • Пробег: до 170 км

ZOE 2017

  • Батерия: 41 кВтч (37 кВтч използваеми)
  • Бордово зарядно АС: 22 кВт
  • Макс. мощност: 68 кВт за R90
  • Макс. мощност: 80 кВт за R110
  • Пробег: до 320 км

Последното сме тествали лично, когато шофирахме ZOE от Димитровград (след Калотина), до Белград без презареждане на разстояние 310 км. Трябваше да караме бавно (с до 90 км/ч) като поддържаме 75-80 км/ч, причината за което беше липсата на зарядни станции по трасето. А и искахме да пробваме дали и как ще се получи.

Иначе, като на повечето съвременни електромобили, пробегът се влияе много от температурата, атмосферните условия като цяло, пътния наклон и стила на шофиране. В случая със ZOE, зимата можеш да разчиташ на 200-220 км, докато през по-топлите месеци на 300 и малко отгоре (с 41 кВтч батерията).

zarqdna-stancia-elektromobili-ecars

ZOE има няколко отчетливи предимства, основното от които е мощното трифазно 22 кВт AC бордово зарядно. Комбинацията с настоящата 41 кВтч батерия и цената правят ZOE много използваем и оттам, продаваем, електромобил. Интериорът е семпъл и с комбинация от малко на брой и полезни функции, като не блести с много бутони, екстри и куп съвременни системи. Такива най-вероятно ще намерят място в новия модел от тази есен, за влизане в крак с тенденциите.

ZOE е, както обичам да казвам, много калибриран електромобил. Настройките на динамика и ускорение подсказват, че в Renault има традиции в разработката и производството на електро модели, които в съвремието се възобновяват и вече започват да достигат много добро темпо. Компанията инвестира допълнително в развитие на модела и увеличава още производството във Флинс и други свои заводи.

До 2019 г. ZOE се предлагаше със странното решение неразделяема на две облегалка на задната седалка, което за някои цели намалява значително използваемостта. Например, в случая със сервизния ZOE на eCars, когато се налага да товарим повече зарядни станции иинструменти и да пътуваме трима, заради това, че задната облегалка не се разделя, а се налага да бъде свалена, няма как трети човек да се вози отзад. Това налага използването на втора кола.

Има решение на този проблем и той се нарича Renault Kangoo ZE, но дори с настоящата 33 кВтч батерия електрическата баничарка на Renault не предлага адекватни решения за много видове бизнес употреба. Батерията на Kangoo ZE трябва да е поне двойна и за предпочитане около 75 кВтч, с 22 кВт бордово зарядно и 100 кВт DC зареждане.

Тези стойности не са случайно избрани, защото ще залегнат частично в новия Renault ZOE, който се очаква да бъде представен през есента на 2019 г. с около 50 кВтч батерия, 22 кВт бордово зарядно (потвърдено за eCars лично от Ерик Фонтойн, който отговаря за е-мобилната програма на Renault) и 100 кВт DC CCS зареждане.

И за финал, основната тема на този блог, видеото:

За всякакви ZOE въпроси пиши и питай във форума. Инфо и впечатления има бол и може да се отговори на различни въпроси и теми.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения