До 8,000 евро субсидия за електромобил в Словакия

Полезно и ефективно

Словаците се раздвижват предпразнично с ново предложение от министерството на икономиката за субсидии.

Словашкото министерство на икономиката започва нов кръг от субсидии за електрифицирани превозни средства в желанието си да продължи да насърчава хората, бизнеса и правителствените агенции да се сдобиват с нови и по-екологични превозни средства.

За този кръг са отделени 5 милиона евро, което не изглежда като особено голяма сума, но все пак е по-добре от нищо (каквто за жалост все още е нашия случай).

Закупуването на изцяло електрически превозни средства ще бъде субсидирано с до 8,000 евро, а закупуването на плъгини хибриди с до 5,000 евро, като и двата случая става въпрос за превозни средства с цена до 50 000 евро.

Кандидатстването за тези субсидии започва на 17 декември тази година и е отворено за частни лица, компании и административните органи.

Субсидиите са ограничени до BEV и PHEV, а категориите по-които се разделят са две.

Първата категория включва BEV и PHEV превозни средства с най-малко четири колела, проектирани и конструирани предимно за превоз на пътници и техния багаж, с максимум осем места в допълнение към мястото на водача.

Втората категория е за BEV и PHEV превозни средства с най-малко четири колела, проектирани и конструирани главно за превоз на товари и с максимално разрешено тегло, не надвишаващо 3,500 kg.

С този призив министерството продължава успешния си пилотен проект за подкрепа на закупуването на електрически превозни средства, който стартира в края на ноември 2016 г. в сътрудничество с Асоциацията на автомобилната индустрия на Словашката република.

В края на 2017 г. Словакия се реши на увеличение в размера и продължи да отпуска безвъзмездно субсидии до 5,000 евро за тези, които купуват автомобил с ниски или нулеви вредни емисии преди края на юни 2018 г.

Вижда се навсякъде, че тази практика работи и от нея има резултати и Словакия не е изключение. Продажбите на местния пазар са се увеличили значително през последната година и това вероятно ще продължи и през 2020.

Не се споменава обаче защо дву и триколесни превозни средства са изключени от субсидиите и дали за тях ще има други по-специални условия.

Частните фирми ще могат да се възползват най-много от това предложение, защото административните органи и частните лица могат да получат субсидия само за едно превозно средство, докато за бизнеса лимит е общата сума заделена за субсидии от министерството.

Взетите на лизинг BEV и PHEV превозни средства обаче няма да се класират за субсидия, а тези които я получат ще трябва да използват превозното средство най-малко две години преди да могат да го продадат.

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения