Батерии от обелки на ябълки – първа серия

Технологии

В този блог: В технологичния институт на Карлсруе е направена батерия от ябълкови отпадъци.

Изследователски екип от института е разработил технология, с която остатъците от ябълки може да се използват за съхранение на енергия. Екипът е установил, че обелките от ябълки имат отлични електрохимични свойства за изработване на натриево-йонни батерии, след като бъдат преработени до въглероден материал...

Изследването е публикувано в списание Advanced Energy Materials под заглавие "Layered Na-Ion Cathodes with Outstanding Performance Resulting from the Synergetic Effect of Mixed P- and O-type Phases," като от института предлагат и просто обяснение за технологията:

"Базиран на въглерод активен материал получен от преработка на ябълкови остатъци и материал от окиси на слоеве може да намали разходите за бъдещи системи за съхранение на енергия. За отрицателния електрод е разработен базиран на въглерод материал, който може да се произвежда от ябълкови остатъци и притежава отлични електрохимични свойства. Досега са направени над 1000 цикъла на зареждане и разреждане с висока стабилност на процесите и голям капацитет."

Това е интересно, но има и нещо друго и го намирам за много значимо. Според екипа, натриевите окиси използвани за положителния електрод не са вредни, намират се в излишък и не са скъпи. Лабораторните тестове са показали, че свойствата за съхранение на енергия – капацитет, напрежение и стабилност – са като на литиево-йонни батерии с кобалт.

Технологията на екипа от Карлсруе обаче заменя кобалта използван за производството на литиево-йонни батерии и дава ново потенциално приложение на огромните количества отпадъци от ябълки в Германия и навсякъде (където те се събират и преработват).

На този етап в института се ориентират най-вече към използването на технологията в стационарни батерии и с други екипи работещи по подобни разработки това изглежда като първа серия за тази интересна възможност. Втората би била да се подобрят допълнително свойствата, за да станат "ябълковите" батерии подходящи и за електромобили.

Въвеждането в експлоатация на подобни технологии базирани на не вредни материали е също толкова важно, колкото и зареждането с ток от възобновяеми енергийни източници. Прогрес има.

От: Clean technica


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума