Volvo зарежда плъгин с хитра кражба на магистрала

Технологии

В този блог: Зареждане на Volvo XC 90 плъгин хибрид с енергия от минаващи по магистрала коли.

Хитро, много хитро – през март шведите от Volvo са разработили нова технология, която също хитро промотират с помощта на рекламна агенция. Хитрината е в това, че Volvo зарежда свой плъгин модел с енергия генерирана от коли минаващи върху специална помпа монтирана на магистрална отсечка...

Кой не би отразил новина за технология наречена "Highway Robbery"? Има ли нещо пикантно и противоречиво в заглавието обикновено има и (много) повече интерес. Противоречивото е в това, че кой очаква от голяма корпорация като Volvo да краде нещо, че и да го промотира официално?

Реално не е никаква кражба, a умно замислен трик за привличане на вниманието към доста интересна нова технология. Тя се състои в монтирането на перисталтична хидравлична помпа в пътната настилка и когато колите минават върху нея тя генерира електричество и захранва поставената отстрани до пътя зарядна станция, в която е включен Volvo XC90.

На платното е монтиран нещо като гумен легнал полицай под който има течност в гъвкава тръба. При преминаване на кола отгоре течността се изтласква през помпата и така се генерира електрическа енергия. Иначе казано, като минаваш върху такава помпа ти осигуряваш енергия за електромобил. Или пък някой друг на теб.

С тази хитра технология шведите демонстрират поредния нов нестандартен метод за зареждане на електромобили, но уникалното е, че в случая колите с ДВГ са генератор на ток за своите електрически конкуренти.

Свежо и брилянтно замислено. Как да не се изкефиш, като минавайки видиш надпис "Благодаря ти, син фолксваген"! :)

Хора в тази дискусия

Коментари (3)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. Ludmil Parvanov

Евала!!!

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
  1. Младен Марков

Е и с електромобил да минеш пак ще натиснеш помпата и ще генерираш ток за колега.
Демек печелиш и от свои и от чужди

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
  1. гост

Разбира се, че е кражба.
Енергията, предадена от автомобила на потъващата (колкото и малко да е) помпа, ще бъде компенсирана със съответното количество от собственото гориво.

Хващам се на бас, че хората ще се усетят и тази шведска андрешковщина ще бъде отречена.

  Прикачени
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
  гост
Все още няма пуснати коментари
elektromobili-2020
ignor-tv.jpg

Най-нови теми от форума