Китайски банки се състезават за местната Tesla гигафабрика

Технологии

В този блог: Правителството на Шанхай коментира плана за строежа на Tesla фабриката в Китай.

Нещата за Tesla в Китай явно напредват бързо, особено след посещението на Мъск там миналия месец. Дали това има връзка с "funding secured" фразата от скорошния туит на Елон, че иска да направи Tesla отново, но временно, частна, не е сигурно. Но ето – започват да се появяват индикации, че парите за този му план може да дойдат точно от Китай...

Информацията за развитието на нещата около гигафабриката идва от Cleantechnica и по-точно човек на име Vincent, който пише в Twitter:

Мястото за новата фабрика изглежда е Lingang – планиран град, който в момента все още се казва Nanhui New City – и според туита на Vincent, официални лица от правителството на Шанхай казват, че планът е фабриката да бъде построена и да заработи максимално скоро. С това в Китай не е като да имат особени проблеми. Нито пък има грижа с парите – няколко банки преговарят за предоставяне на частично финансиране за фабриката.

На този етап няма точно потвърждение за мястото, строежа и сроковете, но ми се струва, че тук има друг контекст – цялата тази невероятна борсова активност около Tesla като публична компания и желанието на Мъск да прекрати (поне временно) този ад.

Превръщането на Tesla отново в частна компания ще е силен удар за Wall Street – не само финансов, а и с допълнителното ужилване от факта, че парите за финансиране на най-интензивно развиващия се американски автопроизводител може да дойдат от Китай. Но не парите са проблем.

Както наскоро видях в едно видео интервю с предприемач като мен, на въпрос за развитието на неговата компания човекът отговори: "парите не са проблем, трудно е намирането на талант".

По този повод след своето посещение в Китай, Мъск писа:

Жизненост, казваш...

Е, нещата се нареждат любопитно. Да видим как ще се развие "китайската връзка".

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума