Да си пускаш електромобила да се зарежда, но да ти го спират от разстояние?!

Технологии
В този блог: Тест на система за временно спиране на зареждането на електромобили при пикови натоварвания на електро мрежата.

Големи автопроизводители си сътрудничат с 15 ЕРП-та в САЩ за разработване на технология, с която електромобилите "да си говорят" с ЕРП сървърите през cloud система. Целта – да се спомогне управлението на енергийното потребление и да се подобри ефективността на електро мрежата...

Това веднага ни провокира да се замислим повече по темата и да разгледаме възможните предимства и недостатъци. Ford, Honda, BMW, Chrysler, GM, Mercedes-Benz, Mitsubishi и Toyota, заедно с 15-те ЕРП-та, работят с ERPI (Electric Power Research Institute) по пилотен проект за създаване на комуникационна платформа базирана на стандарти, която да управлява връзката между електро мрежата и електромобилите. С тази платформа ЕРП сървърите ще контактуват с колите на потребителите, които се включат в програмата, изпращайки заявки за временно спиране на зареждането в периоди на пиково натоварване на мрежата.

Интересното е, че участващите компании са готови да предоставят финансови стимули на всеки, който предостави колата си за тест. Оставя се възможност за отказване на заявки за временно спиране на зареждането.

Ето сега един сценарий, разигран на долната графика:

  1. Лято е, прибираш се от работа в 17:30;
  2. Включваш електромобила да се зарежда в гаража;
  3. Влизаш вкъщи и пускаш климатика;
  4. Малко по-късно включваш печката, за да приготвиш вечерята.

В този момент стотици хиляди хора правят същото (натоварват мрежата с пускане на множество електроуреди).

Потреблението на ток се увеличава – вечерният пик започва да натоварва мрежата и потреблението трябва да се намали.

Това може да стане чрез дистанционно временно спиране на зареждането на включените в мрежата в момента електромобили. Ето как:

Местното ЕРП установява огромното натоварване върху мрежата и изпраща следното автоматично съобщение до централен сървър, който комуникира със сървърите на автопроизводителите:

ЗАЯВКА ЗА СПИРАНЕ НА ЗАРЕЖДАНЕТО

Централният сървър на свой ред изпраща автоматично съобщението към другите сървъри.

Те препращат съобщението към всяка включена електро кола, която връща отговор до сървърите ЗАЯВКАТА ЗА СПИРАНЕ НА ЗАРЕЖДАНЕТО Е ПОЛУЧЕНА и спира зареждането.

След отминаване на пика в потреблението на ток, централният сървър изпраща ново съобщение, че зареждането може да продължи.

Логично и правилно е да се разработи и внедри такава система. Тя би била ефективна по една проста причина – не е сигурно, че хората масово ще се съобразяват с препоръката да включват електромобилите си за зареждане след 22:00, когато потреблението на ток намалява.

Защото последното също е логично, а и по-евтино за всеки от нас. И предвид факта, че с малки изключения и сега електромобилите си имат специално разработени мобилни приложения, с които зареждането и други неща могат да се управляват дистанционно, просто нямаме оправдание да не използваме тези удобства. Въпрос на някакви секунди е да зададеш от телефона си определен час, в който колата да започне да се зарежда – лесно, просто и ефективно. Само добавяш това като първа точка в горния сценарий. Задаваш час, включваш колата в мрежата и тя започва да се зарежда в зададения час (например 23:00). Така хем избягваш пика в потреблението, хем зареждаш на доста по-евтината нощна тарифа.

Въвеждането на такава система има и потенциален недостатък. По първоначалния сценарий, да включиш колата да се зарежда веднага след работа, е защото може да искаш по-късно да излезеш и за това ти трябва енергия. Ако обаче докато вечеряш сървърите инструктират колата да спре зареждането, нужната енергия няма да влезе в батерията.

Даваме този пример, защото има много хора, които правят това – излизат след вечеря. Затова такива и други примери трябва да се взимат предвид при разработването на нови приложения и системи за контрол на зареждането. За щастие различни организации се занимават с тези неща от поне десет години насам и вече има натрупан опит в областта. Хубавото е също така, че ще имаме възможност да отказваме заявки за спиране на зареждането. Така, ако ще излизаш и ти трябва заряд, ще го имаш, а пък ако не, временното спиране на зареждането заради пика няма да те притеснява.

На теб как ти се вижда идеята? Сподели какви предимства и недостатъци виждаш в коментарите отдолу.

elektromobili_cloud_komunikacia

От: Electric Cars Report

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

ignor-tv.jpg
welcome-ecars.jpg

Най-нови теми от форума