Вторник, 17 Май 2011 16:00

Зелено по алпийски – електрически сноумобил на водород

От
Електрически сноумобил на водород

Суровата природа на моторните шейни често ни изпълва с адреналин при екстремните обиколки по заснежените баири. Но сноумобилите реално са основният метод за придвижване в повечето студени зони, където забавленията не са особено популярни. Както и други наложили се средства за транспортиране, те имат дял в изхвърлянето на вредни емисии в околната среда. Според статистиката, в националния парк Йелоустоун моторните шейни са виновник за 80% от общите въглеводородни емисии и 50% от емисиите на въглероден оксид през зимните месеци. Други вредни фактори, като шума и емисиите на азотен окис, също са недостатък на сноумобилите. За да потърси решение на тези проблеми и да излезе от конвенционалната представа, дизайнерът б създаде изцяло електрическия Green Alpine Vehicle...

Горивното отделение на шейната се състои от водородни резервоари и модул горивна клетка, както и електрически мотори с батеруя система за разпределение на мощността (Power Distribution System - PDU).

Електрически сноумобил на водород

По отношение на задвижването има сериозно подобрение чрез ергономично позиция за сядане и механизъм за завиване, който спомага за по-добра видимост и маневреност при високи скорости. Освен това, таблото показва важна информация за терена, комуникациите и GPS-системите, както и индикаторите за завиване. И не на последно място, това ново творение разполага със система за сигурност, включваща въздушни възглавници, предпазен колан и тръбна конструкция за защита при преобръщане.

[Източник: EcoFriend; CreativeDNAAustria]

Прочетено 1063 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:01
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.