Четвъртък, 26 Май 2011 08:00

Най-после (малко) повече подробности за Tesla Model S

От
Tesla Model S Alpha версия

Tesla Motors е (все още) дълбоко непозната за българския потребител авто марка, но за онези от вас, които вече позават производителя на високотехнологични електрически коли, вероятно ше бъде интересно да узнаят малко повече подробности за дългоочаквания Model S от самия основател на компанията, Елон Мъск. В интервю за Bloomberg тази седмица, Мъск, който поделя времето си между двете компании (той е начело и на Space X проекта за частни пътувания в космоса съвместно с NASA), коментира текущото им развитие, макар че засега смятаме да се фокусираме върху "по-земния" Model S...

Въпреки поскъпването на акциите от пускането им в края на миналата година на стартова цена от $17 до сегашните $26.7, пазарът е загрижен за забавянията и разходите около Model S.

Да, Model S ще се предлага в САЩ на цена от $55,000 с ниво на оборудване и цена сравними с тези на луксозните бензинови модели на германските автопроизводители, но според Мъск цената на колата е на 99% вече формирана, макар че има малки възможности за корекции...

Той също така продължава да уверява в независимостта на Tesla, постигната чрез партньорство с Toyota и Daimler, които са клиенти и нвеститори в базиранато в Пало Алто, Калифорния, компания.

И накрая, по отношение на прогреса при Model S, както беше обявено по време на обиколка на завода на 29 март при завършвяне на Alpha етап със серия от прототипи, Beta моделите - фаза 2 от развитието, точно преди влизане в производство - трябва да бъдат налични за тестови това лято.

Производственото хале на Tesla Model S
Производственото хале на Tesla Model S

За Model S вече са направени над 4000 резервации, което означава, че цялото предвидено за първата производствена година количество вече е продадено!

И най-важното, първите модели, Signature версия, ще бъдат доставени в Европа към края на 2012 г.

Мъск не коментира анонсирания Model X, но в началото на май стана ясно, че той вероятно ще бъде представен по-късно тази година.

Прочетено 1526 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:47
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.