Петък, 27 Май 2011 10:00

Десет елекромобила с голям пробег – факт!

От
Nissan Esflow концепт - дано да види бял свят в подобен вид

Изправено пред проблемите на глобалното затопляне и промените в климата, всеки ден човечеството открива нови начини за намаляване на изхвърляните в атмосферата въглеродни емисии и транспортът играе основна роля в това направление. Жадните за гориво коли са сериозен източник на парникови газове, както и всяка друга форма на човешка консумация. Така, за да стане транспортирането по-чисто, авто компаниите излизат с нови концепции за електрически коли, отново, почти ежедневно. Тези електрически коли не само демонстрират зелената технология в автомобилния сектор, но и спестяват много пари, заради липсата на зареждане с гориво. Гориво ли казах? Ммм, тази болна тема. Хайде да видим кои са нашите (сегашни) електрически шампиони, които не спират на бензиностанции и предизвикват усмивки с минималните разходи за електричество, същевременно подобрявайки "зеления" ви статус...

1. Пипнато Daihatsu Mira:

Рекордьорското Daihatsu Mira
Рекордьорското Daihatsu Mira

Изработка на японската авто компания Daihatsu, наскоро Mira намери място в книгата на рекордите Гинес, изминавайки умопомрачителното и най-дълго разстояние от 1003 км с едно зареждане за рекорда. За тази цел електрическото Daihatsu е било специално модифицирано от Japanese Electric Vehicle Club (JEVC) и с този му статус едва ли ще го намерите на пазара. За почти безкрайната (на този етап) в електрическо отношение сесия са били нужни 8,320 Sanyo литиево-йонни батерии и среда скорост от... 37 км/ч. ОК, примерът е добър само за фанатизираните ентусиасти, но при нормално каране Mira със сигурност ще измине поне 400 км.

2. Електрически Luxgen Neora:

Електрическият Luxgen Neora
Електрическият Luxgen Neora

Neora концепт беше показана от Luxgen на автошоуто в Шанхай по-рано тази година. Футуристичното чудо се задвижва само с електричество с помощта на 180кВ електрически индукционен мотор и предно предаване. Литиево-йонната батерия с капацитет 48 кВтч може да се зареди до 80% "само" за час, но за сметка на малко бавното "бързо" зареждане, Neora предлага щедър пробег до 400 км. С тегло от 1,600 кг, електро колата ускорява от 0 до 100 км/ч за 6.5 секунди и развива максимална скорост от 250 км/ч.

3. Lightning GT електрическа спортна кола:

700 коня електрическа Lightning GT
700 коня електрическа Lightning GT

Lightning GT концепт беше показан миналата година на British Motor Show, с анонса за 320 км пробег при 10 минутно зареждане. Опаа - това е работа вече. GT получава енергия от нано-титанатни батерии, произведени от базираната в САЩ Altairnano. Светкавицата разполага с въртящ момент от 750 (упс) Нм въртящ момент и комбинирана мощност от 643 (упс, упс) коня. Това се равнява на 4 секунди до сто + макс. скорост от 250 км/ч, а както наскоро отбелязахме - и на цена от... €250,000 (много, много упс).

4. SIM LEI от SIM-Drive:

SIM-LEI предизвика сензация
SIM-LEI предизвика сензация

Малката SIM LEI електро кола е разработка на японския авто производител SIM-Drive и понеже си говорим за пробег, нейният (с едно зареждане на батерията) е 320 километра, които спадат до 300 при постоянна скорост от 100 км/ч - лошо няма братя японци, давайте я насам - София-Пловдив и обратно за лефче-кефче, два, три, без спиране, грам не го отказвам Cool. Всъщност SIM LEI се справя с това разстояние "само" с конвенционалната си батерия с капацитет от 24.5 кВтч. С този нетипичен вид ще бъде много неприятно за един Mercedes-Benz ML 63 AMG (с неговите 500 коня) например да поизостане леко от "симчето", което се нуждае от само 4.8 секунди, за да достигне 100 км/ч...

5. Delta E-4 Coupe електро-спортист:

Delta Е-4 супер спортно електро купе
Delta Е-4 супер спортно електро купе

Поредната 320 километрова дистанция с едно зареждане е за предизвикалата фурор наскоро Delta E-4, която лесно може да направи за смях камара от днешните спортни коли. Макс. скорост 250 км/ч и 4.5 сек от 0-100 км/ч за Delta.

6. Модифицирано електрическо (не българското) Audi A2:

Audi A2, но не TDI, с рекорд от 600 електрически километра
Audi A2, но не TDI, с рекорд от 600 електрически километра

Тази кола си е родена за рекордьор, с градския разход от 3 литра на 100 нафта при версията 1.2 TDI аутоматик... Но електро модификациите са по-интересни и пичовете от DBM Energy и Lekker Energie сътвориха такава на супер готиното компактно Audi A2, с което след това изминаха 600 км. Няма нужда да ви казвам, че това е рекорден пробег за модифициран електромобил с едно зареждане на батерията. Ние няма да стоим със скръстени ръце я, та наши хора от Исперих направиха българско електрическо Audi A2, статиите за което се радват на голям интерес тук в eCars.bg. При левче за 100 км, не е много чудно...

7. BYD E6:

BYD E-6 - скромен, но достатъчен
BYD E-6 - скромен, но достатъчен

Представеният по време на автошоуто в Пхенян през 2008 BYD E6 умее да изминава 400 км с едно зареждане, има пет места за сядане, ускорява от 0-100 км/ч за 10 секунди и "вдига" 160. Батерията е литиево-йонна желязно-фосфатна откъм технология, а с този пробег направо бих се метнал веднага вътре - не че към България пътуват кораби с електромобили от Китай...

8. Tesla Roadster:

Електро класиката Tesla Roadster
Електро класиката Tesla Roadster

Темата е за много прилични постижения по отношение на пробега при електромобилите и #8 определено се справя супер със задачата. Под управлението на електро ентусиастите Саймън Хакет и Емилис Прелгаускас, електрическата (хм, колко излишно звучи при компания, която произвежда само електромобили) Tesla Roadster навърта 501 км с едно зареждане, при това с не чак толкова бавните 55 км/ч. Е, ок, може и по-бързо, но идеята е друга.

9. Artega SE (Sports Electric) sportscar:

Artega SE супер спортна електрическа колица
Artega SE супер спортна електрическа колица

И за Artega SE сте чели при нас, а дори да не сте, просто кликнете върху линка по-напред. Иначе електро пилата изминава 320 км с една батерия при "нормално шофиране", каквото и да значи това. Енергията идва от 16 литиево-йонни модули от батерии, всеки от които съдържа 12 акумулаторни клетки, достатъчни за генериране на 37 кВтч и номинален волтаж от 350В. Artega SE стига до 250 км/ч и може да притесни много бензинови резачки с ускорение от 4.3 секунди до 100 км/ч.

10. Nissan Esflow концепт:

Nissan Esflow концепт - дано да види бял свят в подобен вид
Nissan Esflow концепт - дано да види бял свят в подобен вид

Малко по-скромният по отношение на пробега Nissan Esflow електрически концепт спира след изминаване на 240 км, но с пълна батерия се задвижва от два 80 кВ електромотора, които контролират лявото и дясното предни колела независимо. С максимална скорост от 240 км/ч, Esflow със сигурност ще бъде "бебчето със сини очи" на електро любителите в бъдеще.

Прочетено 3448 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:47
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.