Събота, 28 Май 2011 15:00

Ще бъде ли Tesla доставчик за електрическата Toyota RAV4?

От
Електрическият SUV Toyota RAV4 е съвместна разработка с Tesla

Toyota и Tesla са работили съвместно по оборудването на класически SUV Toyota - моделът RAV4, с електрически задвижваща технология от Tesla, на който дори беше представена ранна версия - т. нар. RAV4 EV по време на LA Auto Show в САЩ миналата година.

Но дали за търговската версия на RAV4 EV, която компанията иска да продава през 2012 г., в крайна сметка Toyota ще използва Tesla като доставчик? Това все още не изглежда да е уточнено, според последната информация за Tesla от S1, публикувана вчера подробно - набиране на нови $ 214 милиона в комбинация от публично предлагане и частно пласиране.

От Tesla твърдят, че са били на път да предоставят мостри и прототипи на електрически RAV4 на Toyota и в последното тримесечие, което е приключило на 31 март 2011 г, за развитие на услуги, приходите на Tesla достигнаха $ 15,4 милиона, повлияни основно от работата по RAV4 EV. От Tesla твърдят, че са изпълнили всички етапи и уточнения по споразумението за RAV4 EV и че очакват още $ 45 милиона допълнителни приходи за "останалите услуги за развитие, които ние очакваме да приключат през четвъртото тримесечие на 2011 г. или първото тримесечие на 2012 година. "Като цяло, Tesla очаква да се възползва и усвои около $ 60 милиона от Toyota за сделката.

Въпреки договорът за производство на прототип на електрически RAV4, все още няма такъв за серийно производство на модела
Въпреки договорът за сътрудничество по RAV4 EV, все още няма такъв за серийно производство на модела

Същевременно настоящата RAV4 EV - Tesla сделка изглежда свършва дотук с разработката и развитието на прототипи, и Toyota не изглежда като да са определили дали ако има поръчка за доставчик на технология за производство на RAV4 EV 2012, това ще бъде Tesla или поне още няма конкретна информация или потвърждение. Ор Tesla казват: "Ние сме за преговори с Toyota за финализиране на отделно споразумение за доставка и производство на части за този [2012 RAV4 EV] проект, но няма споразумение и няма гаранции, че ще можем да си осигурим подобно."

Toyota инвестира $ 50 милиона в Tesla, за около 3-процентов дял на собственост, и съвсем естествено се обърна към фирмата за своите технологични експертизи и иновации. Това е голяма победа за Tesla да се ползва с подкрепата на Toyota на своя страна. Но ще видим дали Toyota ще завърши сделката си за RAV4 EV с Tesla. Както беше отбелязано още през 2010 г., сделките за прототипи не винаги се превръщат в договори за доставка на серийни модели. Инженерът на Toyota Грег Бернас каза по време на LA Auto Show, че докато прототипът RAV4 EV е базата на RAV4 с Tesla Roadster технологии в него, то следващото поколение "Phase 1" RAV4 EV, ще бъде съвсем различен електромобил.

Toyota е изгоден партньор за Tesla
Toyota е изгоден партньор за Tesla

Това не е първият път, когато от Toyota решават, че искат да имат електрическа версия на RAV4. Toyota произвежда и продава около 300 бр. Plug-In SUV, преди да прекрати производството през 2003 година. Но този път, Toyota е особено заинтересована от оценка на потенциалните ползи от дизайна на батерията на Tesla - литиево-йонна, с хиляди клетки - като тези, използвани при лаптопите.

Прочетено 2000 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:41
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.