Сряда, 10 Август 2011 14:00

С електрически коли – по-добро планиране на фирмените превози

От
Такава гледка ще представлява един фирмен електромобилен парк

Електрическите превозни средства ще насочат компаниите към преосмисляне на транспортните им планове и това ще е най-важната им роля, според CFC Solutions. Няма как да не се съгласим с подобна теза, а 'ревизията' така или инак често води до различни оптимизации.

Компанията за автомобилен софтуер казва, че ограниченият пробег на електромобилите означава, че автопарковете ще имат малка полза от тях за известно време напред, но навлизането на електрическите превозни средства на пазара ще принуди фирмите да мислят повече за предназначението на транспорта...

Невил Бригс, управляващ директор на CFC, обяснява: "Електрическите превозни средства вероятно ще бъдат малка част от автопарковете в краткосрочен до средно срочен аспект заради ограничения си пробег. Този ограничен пробег обаче започва да провокира някои интересни въпроси. И това, което може да предизвика ограниченият пробег, е да принуди управителите на фирми да преосмислят индивидуалните пътувания и съответно да започнат да ги планират по икономически съобразно"...

Бригс казва, че това може да еволюира до фундаментална промяна в мисленето по отношение на употребата на служебни превозни средства като всеобхватно решение за фирмения транспорт.

"Фирмен автопарк от конвенционални коли или ванове определено е решение на транспортните нужди на един служител – от разнасяна на доставки из цялата страна до пътуване с множество спирания при различни клиенти. Няма кой знае какви ограничения за разстоянията, броя на пътуванията или тяхното времетраене", констатира Бригс.

Привлечени от ниските текущи разходи при електромобилите и данъчните облекчения за създаване на автопаркове от електрически превозни средства, фирмите могат да започнат да разпределят транспортните нужди според спецификата на превозните средства - електрическите коли могат да поемат местните пътувания, докато конвенционалните пари бъдат използвани за по-дълги разстояния. Компаниите може да преосмислят дори дългите пътувания и да ги заменят в някаква степен с конферентни разговори.

"Електромобилът обаче принуждава управителя на автопарка да отчита влиянието на всяко едно пътуване. А веднъж започнал, процесът може да отвори други врати. Има вероятност и електромобилите да стартират един по-дълъг процес, при който повече управители на автопаркове се превръщат в управители на бизнес пътувания", заключава Бригс.

Нещата наистина седят по този начин, но пък и технологиите при батериите се усъвършенстват постоянно. Очакваният през 2012-та на пазара Tesla Model S вече има версия с почти 500 км пробег, така че до 2015 г. е логично да очакваме още не малко модели на други компании да предложат адекватен и не предизвикващ притеснения пробег. Но не пречи фирменото транспортиране да бъде преосмислено, нали?

Прочетено 873 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:23
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.