Петък, 26 Август 2011 13:09

GM и LG ще разработват заедно електрически коли

От
'Електромобилен' договор между GM и LG

Покрай отличните Euro NCAP краш тест оценки на Opel Ampera вчера стана въпрос, че Opel си търси партньор за споделяне на разходите по разработка на електромобилни системи и нещата се решиха направо на генерално ниво - GM сключи договор с LG за съвместна дейност точно в това направление (LG Chem вече има договор с GM за доставка на батерии за електромобилите, произвеждани от компанията)...

Зa GM този договор е нещо като подобно споразумение, подписано между Toyota и Tesla Motors. Големите автопроизводители определено търсят бързи решения за развитие на своите електромобилни направления, най-малкото с цел да не изостават от темпото, което определено се засилва.

В момента в САЩ върви нещо като медийна атака срещу Chevrolet Volt с твърдения за спад в интереса към електромобила, но от друга страна за Opel Ampera вече има над 6,000 резервации и това няма как да не мотивира GM като цяло и Opel в частност да потърсят нови електромобилни решения, в резултат на което беше подписано и споразумението с LG.

Също така, ускоряването на процеса на създаване на икономични технологии става по-важно от всякога с обявяването на множество все по-строги норми за емисиите и разхода на гориво в целия свят. Те включват наскоро сключеното споразумение, изискващо от корпорациите в САЩ средна икономия на гориво {tooltip}CAFE{end-link}Corporate Average Fuel Economy{end-tooltip}, 54.5 mpg (4.3 л/100 км) до края на 2025 моделна година. Електрическите коли, които нямат никакви емисии на вредни газове и не изискват гориво, се очаква да играят основна роля в постигането на целите на CAFE. Същото важи с пълна сила и за Европа, където ЕК затяга все повече обръча по отношение на вредните емисии - действия, които автопроизводителите не посрещат с особен ентусиазъм. А би трябвало те да играят водеща роля в това направление.

Времето за лансиране на първите коли продукт на новото електромобилно партньорство между GM и LG ще бъде обявено малко преди неговата готовност за пазара. Споразумението не включва размяна на акции между двете компании.

eCars.bg

С материали от прес съобщение на Opel

Прочетено 1096 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:11
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.