Сряда, 28 Септември 2011 16:30

1000 'електро Citroen' километра с едно зареждане - какъв е 'трик'-ът?

От
Електрическо Berlingo за 1000 километров електро рекорд

Рекордите са за това, за да се чупят. И най-вече световните. Едва ли знаете нещо за BEA-tricks, но компанията смята да се пробва в подобряването на точно такъв рекорд, като измине най-дълго разстояние с едно зареждане е електрическо превозно средство. Новаторската и новосъздадена компания, която специализира в електрифициране на Smart Fortwo, се подготва за пътешествие по обществени пътища за да измине почти 1,000 километровото разстояние от Фленсбург до Мюнхен...

Предишните рекорди са поставяни на затворени трасета или в идеални условия - без изкачване и спускане, без спиране на светофари и без публика. "Ние, обаче, ще шофираме в реалните условия на ежедневния трафик. На борда има видео камера и ще документираме опита за поставяне за рекорд по интернет", успокоява евентуалните скептици управляващият директор на компанията, дипломиран инженер Даниел Шперлинг. Предишните рекорди бяха поставени до Шимотсума от Japan Electric Vehicle Club с "Mira EV" за 1003 км и от електрическия "Gobbler" на Hochschule Offenburg на полигон на частна компания с четирима пилоти за 1631 км, изминати за 36 часа със средна скорост 45 км/ч.

Ентусиастите от BEA-tricks очакват да изминат 1,000 км за около 20 часа - също със смени зад волана. "Турът започва на 17 октомври във Фленсбург", казва Шперлинг. И защо мислите е избрана точно тази дата? Ние ще ви светнем. Колата се очаква да пристигне на 18 октомври около 2 следобед на супер изложението за електрическа мобилност Munich eCarTec, което смятаме с удоволствие да уважим. Веднъж там, електрическият рекордьор на BEA-Tricks ще бъде изкаран на тестовата писта - eCarTec LiveDrive - след което ще бъде надлежно изложен на щанда на BSM в Зала 6 на изложението.

"Разбира се, за този тест няма да използваме никой от нашите City-Stromer. За това Smart е твърде малък", казват от базираната в Бохум {tooltip}BEA-tricks{end-link}Batterie-Elektro-Autos{end-tooltip}. "На пътя ще изкараме Citroen Berlingo Electrique."

Повече от ясно е, че за теста ще е нужна мнооооого добра батерия. Тя ще се състои от 10 литиево-йонни комплекта батерии (всеки по 18 кВтч, като тези, използвани в City-Stromer) с исполински капацитет от цели 180 кВтч (батерията на Nissan LEAF например е с капацитет 24 кВтч).

Хей, ако имахме тази чудесия на разположение, щяхме да стигнем до Мюнхен за eCarTec само с едно нощно презареждане докато отмаряме, да речем, в един от мотелите на магистралата преди Будапеща. При разстояние от 1,500 км от София до Мюнхен и при цена от около 15 ст/кВтч имаме 180 х 0.15 = 27 лв за 1000 км + още половината, за да стигнем до града (13 лв) = 40 лв разход за енергия!!! Още толкова на обратно и става 80 лв двупосочното пътуване от 3,000 км. Шах (с електромера), братко! При сегашните цени на горивата, за да изпълним това с кола с ДВГ, разходът й ще трябва да е 1/100!

Мдаа...

Толкова с мечтите, връщаме се към реалността, в която BEA-tricks прави този опит за рекорд, за да набере ценен опит, който да използва, като по-късно допринесе за подобряване на технологиите при батериите при електрифицирането на Smart Fortwo. Защото, както вече ви казахме по-горе, същият този пакет батерии от 18 кВтч задвижва и електромотора на малкия електрически градски Smart, който BEA-tricks конвертира успешно вече две години до природосъобразна кола на приемлива цена от €19,950.

Заповядайте и вие на eCarTec - третото годишно издание (вече и в Мюнхен, след старта в Париж) определено ще предложи доста 'алтернативни' изненади, които скоро може да влязат в употреба.

[Източник: EcarTec]

Прочетено 1876 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:10
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.