Петък, 25 Ноември 2011 08:55

Електрическият StreetScooter 'на улицата' и все така на цена $7,000

От
StreetScooter създава нов клас - Превозно средство за кратки разстояния (SDV)

Наскоро в интернет попаднах на заглавие, според което интересът към Ford Focus Electric 2012 поспаднал след обявяването на базова цена от $39,995 за модела. Е, това определено е повече отколкото за конвенционален Focus. Спор няма. Технологиите, свързани с двигателите с вътрешно горене се развиват вече повече от 100 години. И това е повече от ясно. В последните години електрическите коли се събуждат отново от един мноооооого дълъг зимен сън. Но изглежда сънливостта се прогонва трудно и затова движенията са все още забавени. Това важи и за технологиите. Когато темпото се ускори - и цените ще паднат.

Всъщност, има варианти това да стане сравнително скоро. Поне ако съдим по проекти като StreetScooter - електрическа кола на цена от $7,000, с максимална скорост от 120 км/ч и пробег до 120 км с едно зареждане на батерията, чиято цел е да демонстрира факта, че електрически коли могат да се произвеждат на изключително конкурентната цена от, хайде да минем на нашенски пари, около 10,000 лв, в малки количества от мрежа от партньори доставчици, без нужда от устойчиво правителствено финансиране. А на някои това може да им звучи като филм...

StreetScooter проектът е съвместно предприятие на над 80 доставчици на авточасти, инженерни компании и фирми за електроника.

Идеята се ражда преди четири години, през декември 2007 и в края на 2011 г. първите десет прототипа ще бъдат готови за улични тестове. Какво желание за развитие само! За такъв кратък период от време и вече на тестова фаза. Ето какво казват създателите на проекта за идеята:

Ние разработваме и произвеждаме повече от само електрически коли. С компанията StreetScooter GmbH ние развиваме не само устойчиви икономични електро коли, но и цялостния "Concept Zeitgeist" модел за подходящи мобилни услуги. Изградили сме добра мрежа, мислим в перспектива за споделянето на електро коли и разглеждаме мобилността в целия спектър от услуги.

Нашият метод на работа се нарича Disruptive Network Approach, с който разрушаваме структурите, за да ги създадем отново. Това е методика, която използваме във всичките си дейности: в разработката на коли, както и на методи за мобилност. Първо си задаваме въпросите и след това търсим отговорите, защото сме убедени, че така постигаме повече.

Семпло и идеално за работа
Семпло и идеално за работа

По план производството трябва да стартира през 2013 г., но тест видео имаме още сега Wink

eCars.bg

Прочетено 2526 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:19
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.