Четвъртък, 26 Януари 2012 17:58

BMW: Към електро колата – ето ви и 'умен' дом

От
Зареждане на електрически BMW ActiveE в дом с интелигентно енергийно управление

Tendril, компания осигуряваща платформа от услуги за енергийно управление, и технологичният офис на в САЩ разработват 'умен' енергиен дом в Маунтийн Вю, Калифорния, като част от подготовката за пазарното разпространение на електрическия BMW ActiveE, първи ключове за който взе отявленият MINI E 'стопанин' Том Молоуни...

BMW ще използва демонстрацията на 'умното' жилище, захранвано от Tendril, за да подобри зареждането и контрола на ActiveE. Платформата за управление на енергия на Tendril, предлагаща услуги от собствените си сървъри (cloud-based), наречена Tendril Connect, ще осигури свързаност за интегриране на домашната зарядна станция за електромобила с местни електро компании и доставчици на енергийни услуги, както и с BMW. Tendril Energize, набор от приложения включващо домашен уеб портал за енергийно управление, ще осигурява контрол и наблюдение на зарядната станция.

Tendril Connect пък осигурява стандарти за отворена комуникация, удължаване и защита, нужни за поддръжка на милиарди мрежови устройства. Разработена за управление на големи масиви от данни, платформата прилага научна експертиза и анализ за интелигентно управление на свързаните устройства, нужно за въвеждането на нови услуги на пазара.

Умният енергиен дом на BMW ще включва интелигентни термостати на Tendril, инсталация от слънчеви панели, домашни електроуреди и осветление и други 'смарт' устройства. Всички те ще бъдат централно управлявани от Tendril Connect и достъпни чрез Tendril Energize. BMW и Tendril ще интегрират зарядна станция, за да улеснят управлението на периодично произвежданата от слънчевата инсталация енергия и за да смекчи влиянието, което потреблението в 'умния' дом оказва върху електро мрежата в пиковите часове.

Хм, дано да поумнеем и ние дотогава, че поне засега тази 'умна' домашна каша изглежда твърде интелигентно. Ако ли пък не, поне се надяваме скоро да караме 'нормално умни' BMW електромобили Smile.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 1304 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:14
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.