Петък, 06 Юли 2012 13:44

Mercedes електромобили - планината ще ни каже как са

От
elektrichesko rali Silvretta 2012

Станциите за зареждане на електромобили у нас полека се множат, но засега имаме само 2-3 електрически модела на нашия пазар. Сред големите германски автопроизводители само Opel предлага електромобили (Ampera), докато VW, BMW и Mercedes-Benz все още са в процес на тестове и демо турове. Използват се всякакви възможности за тестове и точно в момента има една такава, при това много интензивна. В живописните австрийски алпи, през които минах само преди няколко дни, сега тече третото издание на Silvretta E-Auto Rallye Montafon – тридневна обиколка, по време на която състезателите трябва да изкачват стръмни пътища с множество остри завои със своите коли. Там, Mercedes участва с цели седем електрически коли, макар че единственият електромобил, който произвежда в момента малкият smart fortwo 2012, определено по-подготвен за такива тежки преходи от своите предшественици...

ОК, но какво пробва Daimler, освен smart fortwo electric? Стъпка нагоре в класацията е Mercedes-Benz A Class E-Cell с интегрирана в пода батерия, което не отнема от вътрешното пространство. Според Mercedes със своя 97 кс електромотор, електрическият A-Class може да измине до 200 км с едно зареждане на батерията.

Следва малко по-големият електрически B-Class F-Cell, с водородна горивна клетка и два пъти по-голям пробег от около 400 км. И двата модела са базирани на предишна генерация, но компанията ги смята за готови за ежедневна употреба.

Тази работа с обявения пробег е много хубава, но за всички нас интересно и важно е как тези нови електрически коли ще се справят с трасе като алпийското и какви разстояния ще изминат с едно зареждане на батерията.

Спортните коли са по-мощни и последният участник в отбора на Mercedes e доста по-мускулестият SLS AMG E-Cell, който засега гостува само на автосалони. Ето че е дошло време и за истински тест на тази невероятна машина с мощност 525 кс и 880 Нм въртящ момент, която се надяваме да видим в някое видео от състезанието и не се съмняваме, че ще бъде в челото.

Засега у нас най-търсените електрически превозни средства са велосипедите и казвам това, за да премина към един наистина последен член на електромобилната група на Mercedes в ралито – новият smart ebike. Със сигурност никой няма да се състезава с него срещу колите – целта на Mercedes е да демонстрира реалните възможности на велосипеда на пътя и лекотата, с която с него може да се изкачват баири в сравнение с обикновен велосипед.

След вчерашния старт днес ралито е в разгара си и ще приключи утре, когато ще ви кажем кой как се представил в този трети по ред алпийски електрически маратон.

eCars.bg

Прочетено 1640 пъти Последна корекция Петък, 06 Юли 2012 23:06
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.