Сряда, 22 Август 2012 15:09

Номер едно на светофара, зелено срещу сиво или неустоимо тънко?

От

kakvo haresvash nai-mnogo elektromobil

Вече знаем не малко за електромобилите и най-хубавото е, че намерихме начин и на теб да казваме всичко, което научаваме. Затова и ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! се превърна в постоянна рубрика – това е основният продукт на eCars.bg – нашата доза електромобилна информация за теб. Това е и една уникална възможност да общуваме, да разберем нагласите и желанията на всеки за електромобилите и да намерим общ път към по-динамични, ефективни и чисти превозни средства, които изразходват много по-малко от така ценните енергия и пари – нашите пари...

{minipolls progressbar_width="320px" id="kakvo_ti_haresva_v_elektromobil" title="В електромобилите ме привлича най-вече:"}Динамиката и пъргавината||Чистото и безшумното||Супер евтиния разход за 100 км пробег{/minipolls}

Това, което все още не знаем, обаче, е ако можехте да имате електромобил сега, заради какво бихте си го купили? Ние имаме три елемента на разположение и ще ги разгледаме тук, но най-добре е всеки да каже, дори само на себе си, какво точно иска и очаква, защото нашите "направления" са едно, но вие може да си имате други желания и идеи.

ОК, ето някои възможни привлекателни неща, без да е задължително да са в този ред:

Първи на светофара

Тест драйв е едно от най-търсените неща в eCars.bg за електромобилите. Работим с огромно желание да започне внос на още и още електромобили, че да може да ги тествате, купувате и карате. Защото едно са приказките, друго пробата. Но тези, които вече са пробвали буквално не искат да слизат. Електрическият мотор разполага с максималния си въртящ момент от нулеви обороти и дори не особено бързи електромобили ускоряват много завладяващо. За такива като Tesla Model S с ускорение под 4.5 секунди и а-ла-формула-едно ритник в задника в първите една-две секунди просто няма какво да говорим. Ако търсиш адреналин и супер динамика на светофара, с електромобил ще пълниш душата докрай.

Това ли би те привлякло най-много в електромобил – супер динамиката? И стабилността в управлението заради ниския център на тежестта? Или може би...

Зелено срещу сиво

Хората са твърде много и мненията по различни въпроси сигурно са повече дори от самите хора. Електромобилите са бързи и динамични, ама това е само едно от многото хубави неща, свързани с тях. Ако си спокоен шофьор, който не се сили по светофари и магистрали, може би зеленото ти допада повече. Не зная дали това е толкова важно за теб, но електромобилите са зелени, не сиви. Разбира се, че нямам предвид външния цвят. Ясно е, че ако токът се произвежда от централи, изхвърлящи вредни частици в атмосферата не говорим за "100% зелено", но само виж как една електро кола се плъзга безшумно в трафика, без да отделя каквито и да било емисии и това няма как да не ти хареса, защото харесваме това, което виждаме директно. Камо ли да се качиш и да изпиташ сам(а) усещането.

Ако си "зелен" и опазването на околната среда и нашите бели дробове те интересува живо, значи може би електромобилите ти харесват заради това, че не изхвърлят "сиви" газове, а са "зелени" превозни средства, които не шумят и "пърдят". ОК, но може и да е нещо, свързано с джоба...

Неустоимо тънко

Електро колите са, ОК, просто коли. Така е. И сега си имаме колкото си искаме коли. Ама те започнаха да бъркат все по-дълбоко в джобовете ни и дори да караш икономичен дизел, пак не е много добро положението, а грам не се появяват изгледи за подобрение. При нашия тест с Opel Ampera, например, за от Борово до центъра (5 км) изразходихме ток за 10 ст. С дизелова кола, която харчи 3/100 по сегашните цени това ще струва 40 ст. Те и дизелите не са много дето харчат толкова малко. Та, кое е 4 пъти по-евтиното?

И какво, с електромобил струвало 9 лв на 100 км, пише сега по медиите. ДА, АМА НЕ.

По сегашните цени на тока в България, спокойно можеш да караш електро кола срещу 2 лв / 100 км, защото това показва сметката изразходени кВтч по цената на кВтч. .

Електромобилите са скъпи. Така е, но това вече го обсъждах в специалния ми блог от морето за това как се подготвям да си купя електромобил. Впрочем, не е ли изумително. Всички в eCars.bg сега сме някъде по света, почиваме си, преживяваме невероятни моменти и намираме време да споделяме с теб нови и нови неща за електромобилите. Та, само да свърша, и се бухам веднага в морето.

Ти пък си помисли дали това, че да караш електромобил срещу 2-3 лв / 100 км е което най-много те привлича и да се върнем на въпроса в началото, за да не ти натрапваме нашите предложения, кажи ни в коментарите отдолу какво всъщност те привлича най-много в електро колите. Можеш да си отвориш и тема във форума. Всъщност, направи го де. Аз ще видя какво става там като се върна от плажа.

Мартин Хаджистойков

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1203 пъти Последна корекция Събота, 24 Март 2018 17:05
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.