Понеделник, 10 Декември 2012 19:27

Рекордни 681 км пробег с Tesla Model S (ОК, и 2,617 км с Passat дизел...)

От
tesla_model_s_rekorden_probeg_681_kilometra_edno_zarezhdane
Фото веднага след преминаване на границата от 400 км пробег: Снимка – Дейвид Меткаф

Това е първият успешен опит за преминаване на границата от 400 мили пробег с електрическия седан на Tesla Motors.

Мотив за такова постижение даде самата компания и по-скоро нейния ИД Елон Мъск, който обяви награда за преминаване на границата от над 400 мили (645 км) пробег с едно зареждане на батерията на Model S 85 кВтч версията, която засега е единствената на пазара. Всъщност дори не е точно да кажем на пазара, защото Model S още е на етап поръчки – произвежданите в момента коли са по заявки отпреди две години (и повече). Важното сега е, че постижението е факт и дори предстои Гинес тест, който може да доведе и до вписване на пробега като световен рекорд. Колкото до странното присъствие на дизелов Passat в заглавието, нека има нещо и за скептиците, които биха изтъкнали подобно (много превъзжждащо електромобила дизелово) постижение. Става дума за два идентични опита за максимално изцеждане на силите на съответните коли, с прилагане на всевъзможни техники за шофиране и, да, дизелът постига почти четири пъти повече пробег. Ние, обаче, се интересуваме от рекорда с Tesla Model S и историята ни е за него...

А историята е такава, че докато очакванията на Tesla Motors за пробега на топ Model S изпълнението с 85 кВтч са за около 400-450 км при повечето собственици, EPA закова официалния показател на точно 425 км. Мда, има припокриване, но същевременно в Tesla се появи "усещане", че над 600 км (дори близо 650) са абсолютно възможни. О!

Получи се така, че в един момент Елон Мъск обяви награда за преминаване на границата от 400 мили. Речено – сторено. Запознайте се с първия екип, преминал "заветната граница" – собственикът на Model S от Флорида Дейвид Меткаф и неговия 12-годишен син, Адам.

Там, във Флорида, в момента не е като у нас – точно обратното, пукат се от жегица. На Коледа, с други думи, не е много коледно, поне не е в традиционните снежно-студени краски. Но пък очевидно е подходящо за поставяне на рекорди с електромобили. Стига да не ти е проблем да караш с изключен климатик в жегата...

Като за рекорда, Дейвид и неговия син явно са намерили сили да се лишат от едно от най-използваните удобства в наше време. Заменили го с леко сваляне на предните странични стъкла. Резултатът – изминали 681 км, преди техния Model S да спре. Сега изминаването на дистанцията се проверява от Guinness World Records и може да се се превърне в повратна точка за други собственици на Model S по света.

В това постижение няма "дребен шрифт". Пределно ясно е, че за такъв пробег се правят компромиси. И че идеята е да се докажат способности. Дори с нормално шофиране, на този етап с Model S няма как да се постигне такъв резултат. Дейвид е карал с постоянно ниска скорост по извънградски пътища без трафик, със само седем светофарни спирания за цялото разстояние. За изключения климатик и няколко пръста свалените прозорци, "за да не се изпържим", вече споменахме.

Това си е едно героично постижение за масов електромобил, макар и толкова скъп, днес – не е мечта от бъдещето. А ние виждаме и един много "отрезвяващ" друг ефект у него – много от хората, които ще си купят такава скъпа кола, определено няма да пъплят по пътищата, но очаваме да има и не малко такива, които с времето (или защо не от самото начало) да осъзнаят удоволствието от спокойното и пестеливо каране на луксозен супер тих и стабилен голям (електрически) седан.

В заключение, летвата наистина се вдигна високо. Tesla Motors доказа, че електромобилите с дълъг пробег са възможни и сега. Следващата стъпка са по-евтини масови модели с такъв или по-дълъг пробег, които много повече хора да си позволят. Ако съдим по спазените досега обещания на Tesla, може да очакваме такива на пазара до 2-3 години. А конкуренцията ще се погрижи за останалото Wink!

[От: Green Car Reports]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако имаш регистрация в eCars.bg, значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 2773 пъти Последна корекция Понеделник, 10 Декември 2012 22:07
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.