Четвъртък, 21 Март 2013 14:31

Renault ZOE на пътя: първите отзиви разкриват интересни неща

От
renault-zoe_otzivi_mnenia
Renault ZOE си има специален, но не и съвсем обикновен заряден кабел... Снимка: Automobile Propre
В този блог: Над 250 км на ден с Renault ZOE не са проблем, при това с доста магистрално каране!

Мислех си, че във Франция са по-напред с електромобилите и не се изненадват толкова от тях по улиците, но май не е така. Или пък, че ние бихме се радвали повече от французите на шик електромобил като ZOE – май пак греша. Колко щастлив може да е човек от една малка нова кола на ток? Без значение от държавата, според първите отзиви – МНОГО. Но нали няма(ло) пълно щастие, та се намират и трески за дялане...

Първи клиенти – първи отзиви

Днес отварям Facebook страницата на Renault Z.E. и заварвам коментар:

Втора сутринта идвам със ZOE до офиса. Карам 28 км по градска магистрала с 90-110 км/ч и 80 км/ч по околовръстното. 1-3° е. Тръгнах с батерия на 100%. Отоплението е на 20°, фаровете са включени, телефонът ми е свързан чрез блутуут с колата. Дава ми 128 км пробег и след тези 28 км, които изминах, показваше 98 км. Държи се абсолютно адекватно на пътя и си има достатъчно динамика за задминаване. ZOE задоволява дневните ми транспортни нужди на 200%. Дори мога да обикалям и вечер. Щастлив съм. Страхотно щастлив.

  От очевидно щастлив собственик на Renault ZOE..

Специални благодарности на моя приятел Деян от Пловдив, без чиито умения по френски щях дълго да умувам над някои трудни за разгадаване предложения на Google Преводач за горния текст Laughing.

Този кратък отзив съдържа не малко информация за пробега при определен начин на шофиране, но една птичка пролет не прави – трябва ни повече и за щастие вече го има. След като вече се продава, Renault ZOE е обект на голям интерес, който намира израз в различни блогове или статии в допълнение към Facebook мнения като горното.

Отзивите са всичко

В един френски блог, за мое щастие с версия на английски, намирам историята на един първи тест драйв (това последното никога не ми е звучало особено добре на български, та приемам препоръки за по-благозвучни варианти на нашенски в коментарите след този блог). Ето някои акценти от ZOE преживяването на Рафаел от Automobile Propre.

Интересно е, че компания на въпросния блогър в неговия ZOE тест прави един от неговите читатели, който играе ролята на оператор. (Хей, обадете се да заформим подобно преживяване някой ден Laughing, ама "Ти дай електрическа кола", ще кажете...) Двамата правят едно по-дълго пътуване със ZOE (около 200 км в двете посоки), 90% от което по магистрала. Шофират с 85-90 км/ч. Е, не са точно магистрални скорости, но не и като 50-60 км/ч. Все още е малко компромисно това, но подобрението е налице. Под подобрение имам предвид продължително шофиране с по-висока скорост, което да не намалява значително пробега.

Тук е момента да кажа, че максималната скорост на ZOE е 140 км/ч. Това е известно от техническите данни, но новото, което научаваме от теста на Рафаел е, че в Eco режим максималната скорост е ограничена до 95 км/ч. Ценна информация, която показва къде е границата на разумното шофиране, ако искаш електромобила ти да се движи по-дълго с едно зареждане на батерията.

Малко грижи със зареждането

Наличието на зарядни станции е едно нещо, но локализирането им, съвсем друго. Докато Рафаел шофирал, неговият спътник решил да провери как R-Link системата на ZOE се справя с намирането на зарядни станции. Първа проба. Мне. Втора. Пак греда. След няколко километра – тадатадамммм, имаме списък! Чудесно, но дали всичките работят, заети ли са, всъщност, има ли ги въобще? Оказва се, че изненадата е другаде – зарядният кабел на ZOE не пасва навсякъде, а и няма обикновен, като за контакта в гаража! Малко кофти, нужни са допълнителни проверки.

Иначе, на първата си спирка за зареждане нямат проблем,точно обратно и дори имат бонус – бърза зарядна станция. Тип 3 конекторът влиза в порта като у дома си и бързото зареждане започва. Удобното е, че централният екран показва процеса на зареждане и се вижда дори да си извън колата. А електроните се вливат бързо, защото ZOE има бордово бързо зарядно за до 43 кВ!!!

Това супер, но с тези различни карти за зареждане... С френската си карта Рафаел пробвал да зареди на станция в Германия (докъдето мръднали от близкия Страсбург), но не би. Все пак, след няколко телефонни разговора нещата се оправили и ето сега французите ще могат да зареждат на някои зарядни станции в Германия. И ако това не е отино международно електромобилно сътрудничество, не знам кое е!

Удобно ли е в ZOE?

Ще отговорим от личен опит на този въпрос когато се качим в ZOE, но според Рафаел:

Интериорът на колата е много изчистен и минималистичен. Пластмасовите детайли изглеждат качествени, макар че при белите може би има известен компромис... времето ще покаже! Седалките са много удобни и дизайнът им е доста изненадващ, като от концептуална кола са.

Няма отзиви за задните седалки, освен малко разочароващата "цялост" – не са разделени в съотношение 1/3 към 2/3, например. Но багажникът е изненадващо голям за общия обем на колата, с 338 литра вместимост, достатъчна за прилично количество багаж.

В заключение

Блогът на Рафаел е доста подробен – препоръчвам ти да го прегледаш за още подробности. Има и много снимки. И докато дойде време за нашето eCars.bg Това ДА това НЕ в Renault ZOE, ето какво допада на Рафаел и какво не:

Добри страни на ZOE:

  • Малко по-добър пробег от други тествани електро коли (освен Tesla);
  • Изключително енергийно-ефективна отоплителна система;
  • Пробег над 250 км на ден вкл. по магистрала не са проблем (с бързо дозареждане)
  • Приятен дизайн и приветлив интериор (поне на тестваната ZEN версия).

Какво може да се подобри:

  • Липса на заряден кабел за обикновен битов контакт (заради непреминати изцяло тестове);
  • Седалките нямат отопление, което е много удобна функция за електро кола;
  • R-Link системата за намиране на зарядни станции не винаги дава точна информация, което е проблем и при други електро коли.

Е, запозна ли се по-добре със ZOE? Надявам се, а пък когато се сдобиеш с един, ще се радвам да споделиш личните си впечатления в коментарите или ZOE кътчето във форума.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2565 пъти Последна корекция Четвъртък, 21 Март 2013 18:34
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.