Неделя, 24 Юли 2011 11:00

Fisker Karma а-ла Bugatti Veyron? Дръзко!

От
Fisker Karma може да бъде много по-бърза с многостепенна трансмисия

Fisker Automotive определено се цели много нависоко още с първата си кола, електрическата Karma с удължен пробег, която този месец ще достигне до първите купувачи, но прогресът никога не спира и собственикът на компанията, Хенрик Фискер обяви, че се разработва нова скоростна кутия с повече предавки (обикновено съвременните електромобили са с едностепенна), която може да увеличи производителността на луксозната електро фурия до "Veyron нива." Не думай...

Fisker са подшушнали на Autocar, че има нужда само от многостепенна скоростна кутия, за да се подобри значително ускорението и производителността на коли като Karma. От твърдят, че ускорението на електромобила е ограничено от еднострепенната трансмисия. От компанията обаче смятат, че вече са намерили решение, според което "с въртящ увеличение на въртящия момент при колелата чрез използването на скоростна кутия, Veyron нива на производителност са възможни."

Това е ако не друго много интересно и още по-интересно за нас е да видим коментарите на потребителите. Такива има доста под статията в Autoblog Green, а вие не се стискайте и също си кажете какво мислите.

Ето някои по-интересни мнения за 'Veyron мечтите' на Fisker:

Два електромотора с общ въртящ момент 1300 Нм въртят гумите.

От Wiki: "Двата електромотора на Karma с мощност 204 кс произвеждат 1300 Нютон метра въртящ момент, повече дори от този при Bugatti Veyron - 1250 Нм."

Съгласен съм, че не е много вероятно настоящата Karma някога да развива над 407 км/ч, но това не означава, че модифициран вариант няма да може. Ясно е, че става дума за як PR в момента, но Fisker има супер амбиции и високоскоростен електромобил въобще не е нещо невъзможно.

...

Спомням си, че Tesla опитаха мулти-скоростна кутия няколко пъти в началните етапи и в крайна сметка трябваше да зарежат идеята, защото не можаха да намерят начин да опазят от трошене заради огромния въртящ момент. Чудя се как Fisker смята да реши този проблем. Може би ще опитат супер здрава трансмисия, но това ще добави тегло...

...

Ползи, да. Veyron. Не мисля.

Ако Fisker използва UQM PP150 мотора обаче, скоростна кутия вероятно би подобрила производителността, защото тези мотори достигат максимум около 5000 об/мин.
http://www.uqm.com/propulsion_specs.php

Tesla ме впечатляват с това, че разработиха собствени електромотори. Те достигат до 14000 об/мин, което драстично намалява нуждата/ползата от трансмисия.

Според мен методът на Tesla е за предпочитане, но ако разполагате с електромотор с ниски обороти, трансмисия би помогнала.

...

Да, БИ МОГЛА да е много бърза със скоростна кутия. Трудното обаче е превключването 'на пълна газ', без да се потрошат (буквално) зъбните колела.

В конвенционален ДВГ двигателят губи значителна част от мощността си при превключване на по-горна предавка (сваляйки оборотите), което прави смяната на предавките не толкова груба. Превключването на скоростите с електромотор при 'пълна газ' (тук ще е при 'напълно натоварен контролер' по-скоро заради липсата на по-точен термин) предизвиква мотора да превключи, когато е на по-ниска мощност (високи обороти) към състояние на супер висока мощност/въртящ момент (ниски обороти) и това превключване обикновено свършва със счупени предавки. Първата компания, която успее да направи перфектна 2 или 3-скоростна кутия за високопроизводителни електромотори ще забогатее.

Има няколко електрически конверсии, които използват традиционна ръчна скоростна кутия и състезателен съединител. Целта на съединителя не е да отделя на празни обороти, а да играе ролята на механична възглавница при превключване по време на рязко ускорение. Без това омекотяване, моторите ще 'навъртят' здрави валове на гевреци.

Мнения всякакви, но честно да си кажем, нужно ли е още на това ниво на производителност на електромобилите да се гледа чак толкова нависоко? Вероятно ще се появят много кандидати са супер електромобили, но нека изкачим стабилно първото стъпало, че да не паднем директно от второто...

Прочетено 1614 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:36
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.