Четвъртък, 24 Ноември 2011 09:59

Ще има пълна гама Audi e-tron електромобили, но по към 2020...

От
Електрически Audi A3 e-tron, но (все още) само за тестове

От известно време на сам Audi изкарва на показ по някой и друг електро прототип, но докато компании като Nissan взеха решение да правят електрически коли преди 3-4 години и вече продават такива с хиляди, в Германия продължават все още да проучват въпроса. Тези дни картинката се повтаря, с демонстрирания от Audi на автошоуто в Лос Анджелис изцяло електрически A3 e-tron, който носи вече стандартната за компанията 'значка' "технологично проучване." Германското закъснение в електромобилно отношение определено е факт, защото освен Nissan, и Peugeot, и Renault, и Ford, и Mitsubishi вече продават своите електромобили, а такива с удължение на пробега предлагат Chevrolet и Fisker. Няма какво да говорим даже за съвременния пионер в бранша, Tesla Motors, която вече се подготвя за втори и трети модел електромобили, докато от Германия можем да очакваме нещо най-рано през 2013 г. Успокоението е, че не е толкова далеч като време и все пак в България репутацията на германските коли е ясна, та очакваме въпреки закъснението, когато излязат някой ден на пазара, да се търсят 'по-подразбиране'. Това обаче не може да е успокоение за самите автопроизводители и ако не друго, от Германия следващата година (на нашия пазар) очакваме поне един електромобил - Opel Ampera...

Audi A3 e-tron визитка
Непрекъсната мощност 60 кВ (82 кс)
Максимална мощност 85 кВ (115 кс)
Батерия Li-ion 26.5 кВтч
Пробег 140 км
Ускорение 0-100 км/ч 11 сек
Максимална скорост 145 км/ч
Въртящ момент 270 Нм
Трансмисия едностепенна

Обратно към Audi, чиято последна концепция идва след електрическата супер кола R8 e-tron (с вече планирано производство в малка серия); A1 e-tron електромобил; и зареждаем A3 хибрид. Електрическата мощност на последния беше ограничена до само 27 кс (от общо 238) и след известно количество критики по въпроса в Audi яно са разбрали, че с изцяло електрическа версия ще бъдат по-конкурентни. "Мислехме си за други решения", казва Хайко Зеегац, продуктовият стратег на Audi в интервю за австралийския Sydney Morning Herald. "Едно от тях е с удължаване на пробега и тестваме това с A1… И [сега] имаме A3 на батерии за тест на друго решение."

За целта Audi използва конвенционален A3 като база за демонстрацията в Лос Анджелис. A3 e-tron има непрекъсната мощност от 60 кВ (82 кс) и максимална 85 кВ (115 кс), а кривата на въртящия момент стига до 270 Нм. Задвижваща е предната ос и типично за сегашните електрически коли, A3 e-tron е оборудван с едностепенна трансмисия, способна да се справя с огромното натоварване от електромотора.Литиево-йонната батерия с капацитет 26.5 кВтч се намира под пода на багажника, задните седалки и централния тунел, през който иначе минават тръбите на изпускателната система. A3 e-tron е с обявен пробег от 140 км, максимална скорост от 145 км/ч и ускорява от 0-100 км/ч за 11 секунди.

Колегите от Sydney Morning Herald (как точно не знаем) са тествали различни e-tron версии и според тях електрическият A3 разполага с три различни настройки за спиране, за настройване на регенериращото спиране и движението по инерция. Това звучи като желана функция, но на този етап всички е теоретично, защото от Инголщат няма информация за пазарна реализация на електрическия A3.

Още нещо, което казват от Австралия е, че Audi планира пълна гама e-tron електрически коли до 2020 г. Но за 2020-та всеки може да каже каквото му хрумне... По всичко личи, че първият e-tron на пазара ще е скъпа луксозна електро кола под формата на R8 e-tron, но A3 е далеч по-важният масов модел, който повечето хора ще могат да си купят. BMW вече обяви, че електрическият i3 ще се продава от 2013 г. и както добре знаем голямата германска тройка обикновено се движи 'в пакет'. Да видим какво ще стане този път.

eCars.bg

Прочетено 1716 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:25
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.