Петък, 10 Февруари 2012 09:13

Tesla Model X: Електрически CUV от плът и ток на цена от $50,000 (видео)

От
Новият електрически CUV Tеsla Model X

Като че ли просто ей така само за няколко години Tesla Motors се превърна в икона на съвременното автомобилоелектромобилостроене, дори без да е пуснала на пазара първата си изцяло собствена разработка - Model S. Това обаче не пречи на калифорнийската компания да продължава с електрическите анонси и след като в края на миналия месец стана ясно, че на 9-ти февруари ще видим първия електрически SUV на Tesla, тази сутрин в 6 наше време завесата беше повдигната с Live Stream на интернет страницата на Tesla Motors. Представяме ви новия Tesla Model X от плът и кръвток...

Под снимката, показваща силуета на колата преди разкриването стоеше надпис - "Most cars are pretty blah. This is not". Това е мнението на главното действащо лице в Tesla - Елон Мъск - за новия Model X, който мнозина очакваха да видят, за да стане ясно дали други твърдения на Мъск от типа на "по-просторен от Audi Q7" и "по-бърз от Porsche 911" са оправдани. Е, все още няма как да проверим с абсолютна точност тези твърдения на живо, но поне вече знаем точно как изглежда Model X и какви са техническите му способности.

Първото, което разбираме е, че електрическия CUV на Tesla буквално ще попилява всичко по светофарите с ускорение от 0-100 км/ч за феноменалните 4.4 секунди, а цената ще е като на Model S. Другата щуротия в тази електрическа новост - отварящите се нагоре сгъваеми врати...

Та, нямаше как да проверим твърдението на Елон Мъск, че Model X ще бъде по просторен от Аudi Q7. Е, защото не бяхме на откриването, за да се качим и да проверим, но снимката е красноречива и предвид разположението на батерията под пода като при S, в X наистина има много място и понеже няма ДВГ, реално новият CUV разполага с два багажника - стандартният отзад, плюс един отпред, което означава, че Model X ще може да събира спокойно седмина с техния багаж.

Ускорява от 0-100 за 4.4 сек и май е готов да полети...
Ускорява от 0-100 за 4.4 сек. и май е готов да полети...

Избор от батерии, отново, като при Model S, няма да липсва, макар че бидейки по-тежък X ще разполага с около 10% по-малък пробег от S от същите тези 60- и 85-кВтч батерии (засега на страницата на модела липсва 'най-слабата' опция с 40 кВтч), които ще се монтират и в S.

И накрая, преди да завършим този анонс, базовата цена на Model XСАЩ) ще бъде около $50,000 след данъци и ще достига до $90,000 с най-мощната батерия и топ екстри.

Tesla ще започне да приема резервации днес на обед калифорнийски време, а ние ще се включим скоро отново, с повече технически подробности за Model X.

Ето и официалните снимки от страницата на Tesla Model X:

tesla_model_x tesla_model_x_01 tesla_model_x_2 tesla_model_x_3 tesla_model_x_4 tesla_model_x_5 tesla_model_x_6

Както и едно кратко видео от демонстрацията:

eCars.bg

Прочетено 10693 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:56
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.