Събота, 25 Август 2012 15:16

Бихте ли карали пак Лада, само че електрическа?

От
elektricheska_el_lada_ellada

Сега по българските улици има какви ли не коли, но само допреди петнайсетина години доминиращото превозно средство за нас беше руската Лада. Не зная дали си карал(а) такава, но сега наистина е интересно дали това, че ще има електрически вариант, при това в серийно производство, ще предизвика интереса ти? Сериозно, това си е за анкета - "Бихте ли карали пак Лада, само че електрическа?"...

Наречен EL LADA и разработен миналата година, както си му е реда първият електромобил на АвтоВАЗ премина през много тестове в най-различни пътни и атмосферни условия и ще бъде една от трите световни премиери на руската корпорация на започващия скоро Автосалон Москва 2012.

Наистина няма как да не се върна към онези вече позабравени времена, защото когато ходя на вилата, все още виждам по някоя ладичка на село. Това определено провокира любопитство дали отново бихме купували руски коли в България? Не зная кога (ако) ще видим електрическа Лада у нас, защото засега започващото производството на малки серии на руския електромобил е предназначено за таксита в област Ставропол.

По техническата част, EL LADA е базиран на LADA Kalina, с максимална скорост от 130 км/ч и пробег до 150 км. О, това със 150-те километра сме го чували много пъти, но с предстоящите подобрения в някои модели на LEAF на Nissan, например, вече май наистина ще ги имаме. Батерията на EL LADA се зарежда за 8 часа от обикновен (подходящо заземен) контакт на битовата електр омрежа. Хм, това е малко трудно за таксита... При наши контакти с такси компании сме установили, че се търси гарантиран пробег от 250 км и възможност за много бързо зареждане или пък модел със заменяне на батериите като на Better Place.

Така, всичкото това добре, остава само цената – ако 1 милион рубли не ти говори нищо, предполагам нещо от сорта на 25,000 Евро вече те ориентира добре. Май в този порядък ще са и френските електромобили, когато се появят у нас, с пет хиляди евро плюс минус. Пожив?м – увидем Laughing.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 3373 пъти Последна корекция Събота, 25 Август 2012 23:29
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.