Петък, 19 Април 2013 19:21

Nissan LEAF на две години – батерията едва помръдва

От
nissan leaf na dve godini bateria pochti na 100 procenta
Над 55000 км и две години каране и батерията на LEAF си е почти на 100%
В този блог: Как да не загубиш и процент от батерията на LEAF дори след две години здраво каране?

Да минеш 70,000 км за 15 месеца с електромобил и батерията ти загуби само 8% от капацитета си, не е никак зле – браво и на BMW, и Том Малогъни. Но като научиш, че след също не малко километри (и доста на брой бързи зареждания) батерията на един двегодишен Nissan LEAF "е назад" с няма и процент, нещата започват да звучат много по-стабилно...

Чия е тази история?

На една жена, която има възможност да си купи електромобила на Nissan още преди две години. Това е малко сол в нашата рана, че от Нисан София още в началото на 2013-та дойде информацията, че и през тази година няма да го бъде вноса на LEAF у нас. През 2012 имаше такива индикации, но не би... Точно затова в нашите очи Ники-Гордън Блумфийлд е щастливец с предимство – в Англия продажбите започнаха отдавна.

Ники е отявлен електромобилен журналист и ентусиаст, и сега, след близо 55,000 километра в личния си Nissan LEAF, тя споделя своите впечатления за батерията и дава ценни съвети за правилното й използване.

Историята на нейния LEAF включва две години на уикенд пътешествия из цяла Англия, семейни ваканции, ежедневни пътувания и "бързи зареждания, на които отдавна съм загубила бройката".

Как се справя батерията на Nissan LEAF

За това, че днес има как да се следи състоянието на батерията на LEAF трябва да благодарим на Гари Гидингс от Калифорния. През 2011 г. той открил, че неговия LEAF изпраща цифрова стойност през диагностичния порт – реалният капацитет на батерията във ватчаса, разделен на 80.

Сега, с устройството на Гидингс, което LEAF общността нарече GID-ометър в негова чест, след двете години интензивна употреба, Ники е измерила капацитета на своята батерия. Откритието й е чудесно: няма и един процент загуба на капацитет.

В чисто нов LEAF, GID-ометърът показва 282 GID-а (мерните единици), което се равнява на 22.56 кВтч. След като измерила своя LEAF, Ники отчела 278 GID-а или 22.24 кВтч. Простата сметка е 22.56 – 22.24 = 0.32 кВтч или няма и 1% загуба от първоначалния капацитет. Отново, след над 55,000 км и множество бързи зареждания!

Как е възможно това?

Миналата година имаше доста шум около група собственици на LEAF от Аризона, някои от които твърдяха, че имат над 10% загуба на капацитет още в първата година. Затова Ники отговаря на въпроса отгоре с "важно е мястото"! Не живеем в Англия, но там като цяло климатът е умерен, а последните няколко лета са били студени за английските стандарти. Това е в абсолютен контраст с горещините в Аризона, където "батерията на LEAF е като растения без вода". Да, продължителната употреба в горещи условия не се отразява добре на батериите на електромобилите. ОК, поне не и на сегашните.

Съвети за батерията на Nissan LEAF от Ники

У също не е като в Аризона, но през лятото си е горещичко. Точно затова, съветите на Ники за използване на LEAF при такива условия, ни идват много добре. Ясно е, че не винаги става, но когато имате възможност, ето какво да правите за доброто здраве на батерията на своя електромобил:

  • Паркирайте на сянка, където е по-хладно (ммм, това не е от лесните). Така батерията няма да се пържи допълнително в собствен сос. Ако имате гараж, направете каквото можете за да е по-хладен, ако не е;
  • Избягвайте да карате LEAF "на ръчка" в супер горещо време. Колкото по-бързо карате, толкова повече се натоварва батерията;
  • Бързото зареждане е чудесно и пести време, но не прекалявайте с него – стандартното щади много повече батерията, особено в горещо време;
  • Поддържайте ниво на заряд между в диапазона 20-80 процента. Под 20 и над 80 батерията на Nissan LEAF загрява много бързо при шофиране. Зареждайте до 80, не до 100%!
  • Инвестирайте в GID-ометър, за да може да следите капацитета на батерията с времето.

В обобщение

Съветите на Ники всъщност са едно чудесен пакет от мерки за добро здраве на всяка LEAF батерия. Колко полезни са ви те, обаче, предвид факта, че у нас няма и един едничък Nissan LEAF? Наистина, малко по-долу пише, че целта ни е да споделяме само информация, която върши работа... Е, тази тук може и да не ви е от полза точно сега, но вече знаете, че батерията на LEAF е доста стабилна, особено ако се грижите добре за нея. В случая с Ники, дори с повечко бързи зареждания Wink.

[От: Plugincars]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 3728 пъти Последна корекция Петък, 19 Април 2013 22:14
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.