Петък, 29 Април 2011 11:30

Новата електрическа Toyota със само 80 км пробег

От
Градската електрическа Тойота

По-рано този месец, Toyota потвърди, че нейният малък електрически автомобил, основан на шасито на Scion IQ, ще има пробег само от 80 километра. Представител на компанията заяви, че Toyota FT-EV ще бъде "градско превознo средствo с малък пробег”.


Планирано е електрическата FT да бъде представена през 2012 година, която се очаква да бъде година под знака на електрическите автомобили. И все пак, FT ще се появи на пазара заедно с много други превозни средства, предвижващи се на батерии, които вече търпят критики за това, че пробегът им е по-нисък от рекламирания, когато се шофират при специфични условия, като висока скорост или изключително студено време.

Първите водачи на Nissan LEAF отбелязаха, че пробегът спада от около 160 км на 90 км при шофиране на магистрала с постоянна скорост от 120 км/ч. Пробегът на Mini E също слиза под 90 км в продължение на няколко седмици през зимата.

Всяка следа от намален пробег на електромобил ще продължава да привличането вниманието на медиите. Може би то се дължи на разликата между рекламирания и реалния диапазон, но малкият електромобил на Toyota с пробег от 80 км ще предизвика доста учудване от самото начало. Разбира се, Toyota ще позиционира FT като автомобил за специфична употреба - за ежедневно пътуване на къси разстояния. Но това повдига въпроса: Какво е най-ниската граница за пробег на един електромобил, да си струва да се произвежда той?

Това отчасти е било предмет на проучване от миналата година от студенти магистърска степен от Университета на Мичиган, които са се свързали с 367 вероятни купувачи на Think City. Студентите попитали тези потребители дали биха закупили автомобил с пробег, по-малък от 160 км, ако колата е по-евтина. Половината от анкетираните са заявили, че са готови да приемат пробег от 112 - 128 км, ако получат 5000 долара отстъпка от цената. Цената на Toyota FT-EV все още не е обявена.
Новата електрическа Toyota RAV4, която ще бъде пусната на пазара през 2012 г., се очаква да има пробег от 160 километра – два пъти повече от пробега при пълно зареждане на FT-EV.

Източник: plugincars.com ; eCars.bg

Прочетено 3238 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:04
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.