Неделя, 15 Май 2011 15:00

Япония заменя ядрената енергия с възобновяема

От
Соларният покрив на олимпийския стадион в Токио

Във вторник японският премиер заяви, че възобновяемата енергия ще играе по-голяма роля в бъдещите промени в енергийната политика на страната след кризата в атомната електроцентрала Фукушима, предизвикана на разрушителното земетресение и последвалото цунами през март тази година.

"Настоящият общ план за енергийната политика е за добиване на над 50% от електричеството от ядрени централи и 20% от възобновяеми източници до 2030 г.", каза премиерът Наото Кан на пресконференция. "Но този общ план трябва да бъде изцяло ревизиран след този сериозен инцидент."

Той продължава с думите, че е важно да се популяризират източниците на възобновяема енергия като вятър, слънце и биомаса...

В настоящия момент Япония като цяло изостава в добавянето на възобновяеми енергийни източници. През 2010 г., правителството разкри енергиен план, който предвижда постояването на 14 нови ядрени реактора до 2030 г. В последния месец и половина обаче обществените и политическите нагласи започнаха да се обръщат, докато японски инженери продължават да работят за ограничаване на разтопяването в четири от шестте реактора на Фукушима.

Междувременно, в САЩ, изпълнителният директор на Southern Company (NYSE: SO) каза в сряда, че японската трагедия може да доведе до промени в съшествуваща ядрена електроцентрала в Джорджия, сходна по дизайн с авариралата я Япония.

Southern company също така е в процес на изграждане на два нови реактора, с подкрепата на заем от около $8 милиарда от енергийното министерство на САЩ

Бъдещето на ядрената политика на САЩ остава неясно, а в България нещата също не изглеждат особено подредени в тази насока. Преди аварията във Фукушима, администрацията на B поиска солидно разширяване на ядрената политока, но в последните седмици определено има затишие, въпреки че министерството обяви свиване на програмата за гарантирани заеми за големи пректи за възобновяема енергия.

У нас беше гласуван закон за възобновяемата енергия, който не получи одобрението на бранша. В настоящата статия става дума за страната на изгряващото слънце, но вестник Капитал излезе с подробна статия за новия български закон за възобновяемата енергия, която се казва... Страната на залязващото слънце. И честно казано, пасва си заглавието, макар и за съжаленеи на всички нас.

Та, много е важно да мислим за възобновяемата енергия със същия приоритет, с който мислим за магистрали. За да има с какво да се движим по тях ...

[Източник: sustainablebusiness]

Прочетено 1187 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:14
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.