Събота, 17 Септември 2011 15:29

Renault и TomTom пускат първата навигация за електромобили

От
Електрическият Renault Fluence Z.E. ще си има специална електромобилна навигация

На този етап нямаме идея кога електрическите модели на Renault ще се предлагат в България, но подготовката на компанията за електромобилното бъдеще върви с пълна пара в различни направления, в едно от които на провеждащия се в момента Автосалон Франкфурт 2011, Renault и TomTom демонстрираха първата си съвместна навигационна система. Какво толкова, навигация... Да, ама не. Тази е специално разработена за електрически превозни средства навигационна система, която ще бъде част от стандартното оборудване на Renault Fluence Z.E. - френската електро кола, която вече имахме възможност да видим (и да пипнем) на друго изложение - Автосалон София 2011...

Наречена с отличаващото се Carminat TomTom Z.E LIVE, към стандартните си функции новата навигация ще предлага и информация за текущия заряд на батерията на електромобила, на чиято база ще се изчислява и оставащия пробег. Всичко това ще се показва на екрана на навигационното устройство, а в добавка системата ще ви насочва към зарядна станция по избор. Това от своя страна ще позволи ефективното планиране на маршрути и ще елиминира проблема с 'притесненията от пробега', с информация за възможностите за зареждане и безпроблемното достигане на крайната дестинация. Системата ще предлага и еко-маршрути, което означава, че ще можете да си избирате най-енергийноефективните пътувания.

До края на 2011 г. из Европа ще бъдат монтирани над 5000 зарядни станции за електромобили и с TomTom Home приложението ще имате достъп до актуален списък от електро колонки всеки път, когато поставите SD картата си в личния компютър, а Carminat TomTom Z.E. LIVE ще ви показва станциите, на които може да заредите, в реално време.

"Това е първата навигация, която TomTom пуска за електромобили и която ще бъде крайъгълен камък за нас като компания на този нов вълнуващ пазар. Carminat TomTom Z.E.LIVE за Renault Fluence Z.E. е третият етап на вече успешните Carminat TomTom серии, сега в плодотворно сътрудничество с Renault", казва Гайлс Шримптън, управляващ директор на TomTom Automotive.

"Ние сме много щастливи от това солидно партньорство, което успешно развиваме с TomTom през годините, както и с раждането на следващия етап на нашия продукт – новата Carminat TomTom Z.E. LIVE. Tова решение е ключово за нашия нов Fluence Z.E. Програмата за електрически превозни средства е особено важна за нас в Renault и Carminat TomTom Z.E LIVE играе значителна роля за нейния успех", отвръща Стивън НОрман, директор по глобален маркетинг и комуникации на Renault.

Carminat TomTom Z.E. LIVE се предлага с LIVE Services, които включват HD Traffic за динамично определяне на маршрути, на база моментната информация за трафика. Възможно е и местно търсене чрез TomTom Places и Google.

Основни функции на TomTom Z.E. LIVE

  • Изчисляване на маршрути за електромобили, включително до и през зарядни станции, плюс интеграция с приложение за управление на батерията.
  • Функция еко-маршрути.
  • Визуализиране на наличния обхват на картата и навигационния екран.
  • Автоматично обновяване на зарядните станции чрез TomTom Home с функции за намиране на най-близката зарядна станция, както и намиращите се по маршрута или на други места електро колонки.
  • HD Traffic – уникална функция за трафик информация в реално време, базирана на мрежа от 82 милиона теста в Европа, плюс динамично определяне на маршрути.
  • Местно търсене с TomTom Places и Google.
  • Метеорологични справки.
  • Предупреждение за камери, за по-внимателно и безопасно шофиране.
  • IQ Routes технология за най-добрия маршрут до вашата дестинация. Тази технология изчислява маршрутите ви спрямо реалната средна скорост, измервана по пътищата. Винаги предлага най-бързия маршрут и най-точния възможен час на пристигане, което пести време и пари.
  • Усъвършенствана функция за лентово направление, която показва правилните изходи на магистралните връзки. На най-трудните магистрални възли, реалистична 3D проекция на връзката показва още по-ясно точния маршрут.
  • TomTom Map Share позволява корекции на собствените ви карти и дава достъп до извършени от хиляди други потребители корекции.

Е, остава Renault Fluence Z.E. и една камара електро колонки да дойдат и у нас. Какво му плащаш...

[Източник: TomTom]

Прочетено 3176 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:26
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.