Сряда, 08 Юни 2011 19:00

Johnson Controls разработва карбонови материали за електромобили

От
Eкспериментален електромобил от карбонови материали

Компанията е изключително активна в усилията си за разработки в областта на електро-задвижваните коли, макар че наскоро предприе действия по напускане на съвместното предприятие със Saft Groupe S.A., създадено през 2006 за разработка на литиево-йонни батерии. Направление, към което Johnson Controls се преориентира заради бавно развиващия се пазар на електромобили е и производството на старт-стоп системи, но паралелно с това корпорацията ще разработва и карбонови материали за електрически превозни средства...

Дизайнът е ориентиран към използването на множество леки материали, които да заменят стоманата и леките метали с композитни материали от усилени нишки. Изследователския проект CAMISMA е многостранен и подкрепен от германското министерство на образованието, с участието и на други индустриални групи: химическият производител Evonik Industries, Jacob Plastics GmbH, производител на формовани пластмасови структури за различни браншове и Toho Tenax Europe GmbH, производител на карбонови влакна. Партньор по проекта е и германският технически университет в Аахен.

"В резултат на климатичните промени и намаляващото количество изкопаеми горива, ключово предизвикателство за авто индустрията е да разработи гориво-ефективно превозни средства с ниски въглеродни емисии", казва д-р Андреас Епингер, вицепрезидент по управление на технологии в Johnson Controls Automotive Experience. "Теглото на превозните средства е ключов фактор за разхода на гориво, затова е важно за проекти като CAMISMA да помогнат за постигането на тази цел."

CAMISMA е съкращение от "Carbon fiber- / Amid- /Metallic structural interior component using a multi-material approach", а предвидената продължителност на проекта е 3 години. Усилията ще бъдат фокусирани върху разработване и използване на леки материали, с презумпцията, че стоманата е достигнала своя лимит по отношение на лекота, с което се дава зелена светлина за замяната й с листове от композитни усилени нишки (FRC), особено материали от карбонови нишки. FRC материалите са леки, високо якостни, използват се в самолетната индустрия и са посочени като такива с добър потенциал за внедряване в автомобилостроенето.

Прочетено 2244 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:24
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.