От 2016 бензиностанциите в Русия задължително със зарядни за електромобили

Блог

В този блог: До 1 ноември 2016 г. на руските бензиностанции задължително да има зарядни за електро коли.

На 27 август 2015 г., руският премиер Дмитрий Медведев е подписал декрет, който задължава собствениците на всички бензиностанции в Русия да монтират зарядни станции за електромобили до 1 година...

Тази информация намирам в Themoscowtimes, където пише още, че според изявление публикувано на сайта на руското правителство, целта на мярката е да стимулира производството и използването на природосъобразни коли.

Андрей Топтун от Агенция Аутостат казва, че досега в Русия са продадени общо около 500 електрически коли, а Владимир Беспалов от VTB Capital смята, че мярката няма да постигне желания ефект.

В Русия засега няма правителствена програма за стимулиране покупката на електромобил. В Москва, както и в СофияБургас), паркирането на електро коли е безплатно.

В Москва няколко компании вече са монтирали зарядни станции за електромобили. Московская объединённая электросетевая компания (МОЭСК), има 28 зарядни по пилотен проект, на които зареждането все още е безплатно. Тези и други станции за зареждане на електромобили в руската столица не се намират на територията на бензиностанции.

Новият декрет не уточнява какъв тип зарядни устройства трябва да се монтират задължително по бензиностанциите до 1 ноември 2016 г.

Максим Осорин от Револта Моторс казва, че в Русия цените на стандартните зарядни устройства започват от около 100,000 рубли ($1,480), а тези на бързите зарядни (20-30 мин. зареждане) са 3.5 милиона рубли ($51,720).

Освен разходите за покупка собствениците на бензиностанции трябва да покрият и монтажа и свързването към мрежата, ако няма свободен капацитет. Въпреки разходите, обаче, в МОЭСК и Револта вярват, че новият декрет може да стимулира бизнеса.

Наистина, разход си е, но ако съдим по поведението на първата вълна собственици на електромобили, които докато чакат зареждането на своите коли си купуват по нещо от обектите, по бензиностанциите набързо може да осъзнаят, че зареждането на електромобили е "приятелска" опция.

Източник: Themoscowtimes

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Няма голям смисъл..
Първо в Русия горивото е безумно евтино..
Второ, електрическите автомобили рядко се ползват за прекосяване на големи разстояния.. , повече в града. От зарядни станции има смисъл в най-посещаваните места в градовете.. молове, пазари и пр.. там където човек може да свърщи работа, докато се зарежда автомобила..
Тесла е изключение, но там трябва суперчарджър..

Петър Стойчев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума