Tesla иска разрешения за междущатски тест драйв на Semi Truck без шофьор

Електромобили

В този блог: Semi очаква одобрение, за да тръгне сам на пътешествие от Невада до Калифорния

Септември определено се очертава да бъде най-електромобилният месец тази година, но освен множеството нови електрически модели и концепции предстои да видим и нещо, което може да се окаже далеч по-интересно и важно в дългосрочен план.

И това е официалното представяне на Semi електрическия камион на Tesla, който в момента очаква да получи одобрение от транспортните служби в Невада и Калифорния, за да може да започнат тестове за изминаването на фиксирани маршрути без наличието на шофьор между двата щата.

Platooning карането стана много популярно напоследък и все повече компании започнаха да го използват като средство за повишаване на ефективността и намаляване на разхода на гориво и вредни емисии и очевидно Tesla също смята да използва тази технология в своя Semi Truck.

Елон Мъск вече сподели, че Tesla Semi ще може да носи много големи товари на дълги разстояния и ще бъде рекордьор по тези параметри в категорията си и ще бъде със значително по-висок добър момент от дизеловите камиони по пътищата днес.

Мъск добави също и, че Semi ще използва от електромоторите, които се слагат в Tesla Model 3 и очаква скоро след официалното обявяване да започне производството му, а в срок от 18 до 24 месеца да се достигне голям производствен капацитет.

Semi се очаква да включва някои автономни способността за шофиране, базирани на автопилотната програма на Tesla, но предстои да бъде изяснено до каква степен точно.

Подобни новини не звучат много добре в ушите на хората, които си изкарват прехраната с шофиране на камиони, но според Мъск е много рано за притеснения, и ще минат още поне 4-5 години, докато напълно автономното управление бъде изпипано и започне да се налага.

Както винаги Мъск си е запазил и някои изненади за камиона, които ще сподели чак на официалното откриване, за което все още очакваме официална дата.

Електрическата революция засега е с основен фокус върху електромобилите, но превозни средства като камионите и автобусите реално замърсяват повече заради почти неспирното си движение и на тях трябва да им се обръша същото, ако не и повече внимание.

Електрическите автобуси набират все повече популярност по цял свят и вече дори се тестват безжични системи за зареждане на електробуси, но камионите все още седят някак на заден план и не получават нужното внимание и инвестиции.

Дано това да се промени след пускането на Semi и други големи автопроизводители да се насочат по-активно в производството на електрически камиони.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума